Elég volt! Varga Judit üzent a német politikusnak

A magyar igazságügyi miniszter nagyon kiakadt Michael Roth bírálatán.

Varga Judit Facebook-oldalán vágott vissza az Európa-ügyekben illetékes német államtitkárnak, aki a Die Weltben írt cikket arról, hogy a koronavírus-járvány miatt sem sérülhet a  demokrácia. A felhatalmazási törvény kapcsán úgy vélte, sem a parlamenti ellenőrzést, sem a szabad sajtót nem lehet megvonni, mert az a demokrácia éltetője. Magyarországon és Európában mindenütt szóvá kell tenni, és anyagilag kell büntetni, ha megsértik az unió alapértékeit.

Michael Roth jelezte: az EU következő soros elnökeként Berlin  egyik fő feladatának tekinti a jogállami ellenőrzés bevezetését, a demokrácia egységes értelmezését. A szociáldemokrata politikus szerint nemcsak a járvány, hanem az autokrácia terjedése ellen is össze kell fogni. Értékközösségként még sohasem állt ilyen nagy kihívás előtt az unió. Európa megerősítésében a németekre nagy felelősség hárul, országuk sem lehet erős, ha a kontinens gyenge, ezért szolidárisnak kell lenni a szegényebb tagországokkal. Roth  nagyon veszélyesnek nevezte a nemzeti bezárkózást, önzést, és  hosszan érvelt amellett, hogy a válság csak együtt győzhető le.

Varga Judit: Elég volt!

A magyar igazságügyi miniszter közösségi oldalán jelezte, nem is érti, honnan veszi magának a bátorságot Michael Roth, hogy véleménycikkben bírálja a demokratikusan megválasztott magyar Országgyűlés és a kormány döntéseit. Miért gondolja, hogy

a magyarok szó nélkül eltűrik, hogy a koronavírus-törvény kapcsán arról dezinformálja a német embereket, hogy hazánkban megfojtják a demokráciát? Vajon miért gondolja, hogy elfogadjuk a kioktatását a szabad sajtó szükségességéről, miközben a liberális német média falát már évek óta alig-alig képes áttörni a fősodratú véleményektől eltérő álláspont?

Varga Judit emlékeztetett rá, nem túl hiteles a magyar törvénytől félteni a demokráciát és az uniós értékeket, amikor az Európai Bizottság alelnöke vasárnap beismerte, az nem megy szembe az uniós joggal?

Vajon miért gondolja Michael Roth, hogy elfogadjuk, hogy leendő német uniós elnökségként a semlegesség minden írott és íratlan szabályát megszegve már előre pénzügyi szankciókkal fenyegesse azokat az országokat, amelyek neki nem tetsző politikát képviselnek, teszem hozzá az állampolgáraiktól kapott felhatalmazás alapján.

A miniszter jelezte, Magyarország kész minden kérdést megvitatni európai partnereivel, kész segíteni szövetségeseit a koronavírus-járvány és az illegális migráció elleni fellépésben, de az

ehhez hasonló kioktatásokat visszautasítjuk.

Varga Judit közösségi oldalán arra utalt, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke vasárnap egy cseh tévében arról beszélt, egyelőre nem aggódik a magyar helyzet miatt.

Magyarország eddig nem fogadott el olyan jogszabályt, amely ellenkezne az európai uniós jogrenddel.

Az állami hírügynökség szerint Vera Jourová azt mondta, találkozott Varga Judit igazságügyi miniszterrel, részletesen megvitatták a magyar döntéseket. Az Európai Bizottság minden tagállamban megvizsgálja, hogy a járvány miatt elfogadott kormányzati intézkedések nem sértik-e a jogállamiságot, ezt figyelni fogják a Magyarországon is.

Kiemelt kép:MTI/Koszticsák Szilárd