Nagyvilág

Így játsszák ki a kijárási korlátozásokat Romániában

Ki aranyhallal, ki lóval próbálkozik, miközben hétvégenként rendőrautókból harsog a román himnusz.

Romániában a március 25-én déli 12 órától érvénybe lépett rendelet a magyarországinál sokkal szigorúbb, 24 órás kijárási korlátozásokat vezetett be, ám ezeket fantáziadús trükkökkel próbálják meg kijátszani a leleményes állampolgárok. Általában sikertelenül, és a rendfenntartók – rendőrség, csendőrség, helyi rendőrség, katonaság – rendre meg is osztják a médiával ezeket, lazítva a lakosság körében a bezártság depressziós kínját.

Kivette a díszhalat az akváriumból, és elvitte sétálni

Akinek nem kell bejárnia dolgozni, annak a négy fal közül való rövid kiszabadulásra igazából három kiskapuja maradt:

  • vásárlás a közeli bolt(ok)ban,
  • a házi kedvenc sétáltatása,
  • és kocogás a lakhely környékén.

Minden esetben vinni kell a személyi igazolványt és a saját felelősségre írt nyilatkozatot, amelynek tartalmaznia kell a kilépés célját és az útvonalat. A formanyomtatvány letölthető a kormány vagy a belügy honlapjáról, de akinek nincs nyomtatója, kézzel is megírhatja.

A trükkök népszerűségi listáját egyelőre messze az a fiatalember vezeti – a rendőrség titkolja a település nevét –, akinek nem lévén négylábú háziállata, kivett egy díszhalat az akváriumából, belecsúsztatta egy zacskó vízbe, majd kisétált vele az utcára. Az őt megállító rendőröknek azt mondta, számára a hal egy háziállat, és most sétál vele egyet. A röhögésüket nehezen leplező rendőrök végül kénytelenek voltak megbüntetni.

Lóháton a belvárosban

Háziállat tekintetében a méret nem számít alapon Iaşi-ban egy férfi a belvárosba lovagolt ki. Illetve be. Szintén itt bukott le egy másik férfi, aki az autójába ültette a macskáját, és furikázott a városban, valamint annak környékén, saját bevallása szerint legalább 30 kilométert.

A most Románia Lombardiájának számító Suceava megyeszékhelyen – a helyi kórháznak köszönhetően itt valóságos fertőzési góc alakult ki – egy Olaszországból hazatért fiatalembert az előírásoknak megfelelően a hatóságok kéthetes karanténba helyeztek. Innen megszökött, de a rendőrök elcsípték és  igazoltatták, miközben 30 papagájt és egy kutyát sétáltatott az utcán. Mivel megsértette a karanténtörvényt, ellene bűnvádi eljárás indult, s akár több évre börtönbe kell vonulnia.

Még a második rendelet – az csak este 22 és reggel 6 óra között korlátozta a kijárást – idején történt, hogy egy szűk baráti csoport tagjai arra hajazva, hogy a városba rendre lejönnek a hegyekből a medvék, medvejelmezben ugrándozva az egyik parkban vezették le a felgyülemlett energiát.

„Megyek a nagyihoz segíteni”

Ez is népszerű trükk, ugyanis a rendelet szerint idős családtag gondozása, számára gyógyszer beszerzése, vásárlás stb. leple alatt viszonylag szabadon lehet mozogni napközben. Egy, a járőrök által megállított fiatalember is ezt mondta, csakhogy nem volt nála a kötelező írásos nyilatkozat. De pontosan megmondta nagymamája nevét, lakcímét. A rendőrök ellenőrizték, és kiderült, hogy a nagymama tíz éve halott.

Állítólag a „nagyis” kiskapu leple alatt írásos nyilatkozattal felszerelve sokan kelnek útra a haverokhoz flekkenezni, bulizni, vagy telefonos egyeztetés után prostituálthoz, mert ritka öntudatos kell legyen a járőr, aki ellenőrzi a szabályosan kitöltött nyilatkozatot.

A kijárást korlátozó rendelet közterületre vonatkozik, viszont a panelházak teteje magánterület. Ezt használta ki egy fiatalember, aki a tetőn ugrókötelezett, és ezt meg is osztotta közösségi oldalán. Olyan helyet talált, ahol a fertőzés veszélye gyakorlatilag nulla.

A romániai ellenzék egyelőre igyekszik együttműködni a kormányzó, de a parlamentben kisebbségben lévő Nemzeti Liberális Párttal (PNL), a válságstábnak is van ellenzéki tagja. Klaus Iohannis államfő és Ludovic Orban miniszterelnök szinte naponta nyilatkozik, válaszol élő adásban az újságírók kérdésére. Politikai színezettől függetlenül pedig most mindenki arra figyelmeztet a napi 24 órában csak a koronavírussal foglalkozó három nagy hírtelevízióban, hogy a felsorolt jópofaságok érdekesek, de a fő veszélyforrás az emberek fegyelmezetlensége. Amire a „díszhalasok” és a „nagyisok” jelentik az élő példákat.

Marcel Vela belügyminiszter – a szükségállapotban ő az ország második embere – szerint a lakosság jelentős részében egyszerűen nem tudatosul a hatalmas veszély. Jelenleg

több mint 7200-an vannak intézményesített, őrzött karanténban, közel 125 ezren otthoni elzártságban, ám naponta vélhetően ezrével szegik meg a szabályokat, s eddig kétszáz bűnvádi eljárás indult.

A hatóságok településre, megyére, életkorra lebontva hozzák nyilvánosságra a megbetegedettek, halottak számát, viszont a naponta végzett körülbelül 1000-1500 koronavírusteszt rém kevés a valós helyzetképhez.

Hétvégi himnusz

Morbid hangulatot kelt, hogy a szigorú kijárási korlátozások miatt amúgy is üres utcákon szombaton és vasárnap 17 és 21 óra között megy a rendőrautó, és szól a román himnusz. Az első tapasztalatok szerint nem is lehet hallani, mi bömböl a hangszórókból, inkább csak valami zaj szüremlik a lakásokba

– nyilatkozta a 24.hu-nak Bende Sándor gyergyószéki RMDSZ-es parlamenti képviselő, aki úgy véli, az országnak a jelenlegi kritikus helyzetben nem pont erre van szüksége, hisz munkahelyek szűnnek meg, a bejelentett gazdasági intézkedések még váratnak magukra a gyakorlatban, és „rohamléptekkel haladunk arra, hogy a lakosság kenyér nélkül maradjon”.

Egyébként a belügyminiszter által katonai rendelettel meghozott intézkedés ellen hangosan és hivatalosan nem tiltakoztak a pártok és a civil szervezetek. Ráadásul a miniszter a himnusz mellé jó hangminőséget is kért, ám ennek teljesítésére a rendőrautók zöme egyelőre alkalmatlan.

Kiemelt kép: rendőrök igazoltatnak egy idős házaspárt az erdélyi Csíkszeredában 2020. március 26-án. Fotó: Veres Nándor / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik