Nagyvilág koronavírus

Szerbia lezárja a határait

Péntek 8 órától Szerbia teljesen lezárja határait a bejövő személyi forgalom előtt – jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban.

A belgrádi Nikola Tesla nemzetközi repülőtér csütörtök dél óta nem fogad és nem indít járatokat, míg a nisi repülőteret már korábban lezárták.

A kormány döntése értelmében március 16. óta csak szerbiai állampolgárok léphettek be az országba, azok viszont, akik külföldről érkeztek 14-28 napos otthoni karantén alá kerülnek. Mostantól ők se léphetnek be az országba. A karantén szabályainak megszegői pénzbüntetéssel, de akár három évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatók.

A szerb kormány csütörtökön hazahozatta az Egyiptomban, Dubajban és a Távol-Keleten rekedt szerb állampolgárokat.

Csütörtök estig 103-ra növekedett az új típusú koronavírus-fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országban. Az államfő közölte, a szakemberek szerint ez az a határ, amikor már nem lehet pontosan követni, hogy ki kit fertőzött meg, ezért a napokban várhatóan exponenciálisan elkezd növekedni a betegek száma.

Aleksandar Vucic rámutatott, Belgrád igyekszik minél több lélegeztetőgépet beszerezni, a legjobb azonban az elővigyázatosság, ezért mindenkit arra kért, hogy mosson gyakran kezet, maradjon otthon, ha teheti, és tartsa be a szerdától érvényes kijárási tilalom szabályait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik