Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: Észak-Koreában kivégeztek egy karanténba helyezett férfit, mert közfürdőbe ment

A Kínával határos diktatúrában kemény módszerekkel próbálják útját állni a járvány terjedésének.

Az észak-koreai hatóságok letartóztattak, majd azon nyomban agyon is lőttek egy Kínából hazatért kereskedelmi tisztségviselőt, aki a kötelező karantént figyelmen kívül hagyva elment egy közfürdőbe – jelentette a Dong-a Ilbo. A dél-koreai lap cikke szerint a férfit 14 napig tartó karanténba helyezték, miután visszaérkezett Észak-Koreába kínai utazásáról, és az ország lakosainak veszélybe hozása miatt azonnal ki is végezték.

Közben az észak-koreai nemzetbiztonsági ügynökség egyik tisztjét egy farmra száműzték kényszermunkára, miután kiderült, hogy megpróbálta eltitkolni, hogy Kínában járt.

A világ legzártabb országa még jobban igyekezett izolálni magát, miután Kínában kitört a koronavírus járvány. Január végén Észak-Korea lezárta a kínai határátkelőket az 1500 kilométeres határszakaszon, a fővárosba csak ellenőrzés után mehet be bárkit is, a 14 napos karantént pedig 30 naposra hosszabbították meg. Ez minden külföldinek kötelező, aki Kínából érkezik az országba

A hivatalos észak-koreai közlések szerint az országban még senki sem betegedett meg a vírussal, de közben dél-koreai lapok ennek ellenkezőjéről számoltak be. A  Joongang Ilbo című lap információi szerint egy Phenjanban élő nő volt az első, akiről bebizonyosodott, hogy megfertőzte a vírus. Az észak-koreai tudósításokra specializálódott Daily NK pedig úgy tudja, hogy egy határvárosban öten is lázas betegségben haltak meg, és feltételezhetően a koronavírus okozta a halálukat.

Szakértők közben arra figyelmeztetnek, hogy a világ egyik legszegényebb országának számító Észak-Korea egészségügyi rendszere nincs felkészülve egy esetleges járvány megfékezésére.

Észak-Koreában állítólag még nem bukkant fel a koronavírus. Ez lehetséges?
Az észak-koreai rezsim még egyetlen gyanús esettel sem találkozott, pedig 2500 kilométeres körzetben – Mongóliát leszámítva – már mindenhol megjelent a koronavírus. Vagy nagyon szerencsések, vagy titkolóznak.

A kiemelt képen Kim Dzsongun észak-koreai diktátor megnéz egy épülő gyárat. Fotó: AFP / KCNA VIA KNS 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik