Boris Jonhson apja véletlen kiszivárogtatta, hogy Kína berágott a fiára

Johnson apja véletlenül a BBC-nek is megküldte, amit egy kínai diplomatától hallott: Peking rossz néven vette, hogy a miniszterelnök elfelejtette kifejezni együttérzését a koronavírus miatt.

A kínai diplomácia komolyan nehezményezte, hogy a brit miniszterelnök, Boris Johnson semmilyen támogató üzenetet sem küldött a koronavírus kitörése óta Pekingbe.

Ez Boris Johnson apjának figyelmetlensége miatt került nyilvánosságra.

Stanley Johnson részt vett egy találkozón Kína londoni nagykövetével, Liu Xiaominggel, majd az ott elhangzottakról írásos beszámolót küldött a brit kormányzat egyes tagjainak. A beszámolót tartalmazó e-mailt azonban véletlenül a BBC-hez is továbbította.

Az e-mail szerint a nagykövet egyértelműen jelezte, Pekingben hiányolták, hogy a miniszterelnök „mindeddig” sem személyes üzenetben, sem telefonon nem kereste a kínai államfőt a koronavírus kitörése óta.

Stanley Johnson azt is írta: ő viszont biztosította a nagykövetet, hogy fia várhatóan októberben Kínába látogat majd, hogy részt vegyen a COP15 nemzetközi konferencián.

Liu nagykövet a megbeszélés után a Twitteren megköszönte Stanley Johnsonnak a vírussal küzdő kínai emberek iránti együttérzését és támogatását. A brit kormány szóvivője pedig azt állította, hogy a járvány kitörése óta szoros kapcsolatot tartottak fenn a kínai vezetőkkel.

Wuhanból és a vírus epicentrumából 94 brit állampolgárt és hozzátartozóit menekítették ki a hétvégén. Őket szombaton és vasárnap két repülő szállította Nagy-Britanniába. (Via Independent)