Nagyvilág

A világelit most megmutathatja, mennyire érdekli a klímaváltozás

1971-ben egy öt diplomával rendelkező 32 éves német tudós konferenciát tartott egy újonnan nyitott központban a svájci Davosban. A város addig leginkább a tüdőszanatóriumairól volt híres, ezek egyike adta Thomas Mann A varázshegy című regényének helyszínét is. Klaus Schwab rendezvényén eleinte csak néhány százan vettek részt, de így is akkora bevételt termelt, hogy sikerült létrehoznia egy nonprofit nemzetközi szervezetet. Az alapítványt 1987-ben nevezték át Világgazdasági Fórumra, az eseményen mostanra évről évre körülbelül háromezren jelennek meg, köztük a gazdasági elit nagyágyúi, a legbefolyásosabb politikusok és komolyan vehető celebek. Január 21-én a már 81 éves Schwab nyitja majd meg a jubileumi, ötvenedik csúcstalálkozót.

Klaus Schwab. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Schwap azt vallja, hogy a Világgazdasági Fórum elkötelezett a világ állapotának javítása mellett, csakhogy ezzel nem mindenki ért egyet. Számos civil szervezet szerint nem a világ, hanem a globalista elit mellett állnak ki, amivel csak növelik a bolygón eluralkodott egyenlőtlenséget.

A davosi fórum legnagyobb előnye az, hogy rendkívül hatékony. A résztvevők néhány nap alatt számtalan dolgot elintézhetnek úgy, hogy közben több ezer kilométernyi repülést megspórolnak. Davosba nem bonyolult eljutni, ugyanakkor a város épp elég elszigetelt ahhoz, hogy ha valaki több napot ott tölt összezárva a világ krémjével, akkor annak jó eséllyel üzlet a vége.

Most először terítéken szinte csak a klímaváltozás

Mindezzel együtt biztató jel, hogy a Világgazdasági Fórum éves Globális Kockázati Jelentésében most először kizárólag az éghajlatváltozással kapcsolatos veszélyek szerepelnek az elkövetkező évtized öt legaggasztóbb kihívása között.

Børge Brende, a szervezet elnöke arról beszélt,

a politika megosztott, miközben a tengerszint emelkedik, a bolygó lángokban áll. Idén a világ vezetőinek azon kell dolgozniuk a társadalom minden szektorával együtt, hogy újra együtt tudjunk működni a mélyre gyökerező problémák elleni fellépésben is, és ne csak a rövidtávú hasznot lássuk mindenben. Egy nagyon kis ablakkal állunk szemben, és ha nem csukjuk be azt a következő tíz évben, akkor a Titanic sorsára jutunk.

Az előttünk álló évtized öt fő kockázatát az elemzők szerint az alábbiak jelentik:

  • extrém időjárási körülmények, amelyek kárt tesznek az ingatlanokban, az infrastruktúrában és emberi életeket követelnek;
  • a klímaváltozáshoz köthető migráció, amihez a kormányoknak és a vállalatoknak is alkalmazkodniuk kell;
  • az ember által okozott természeti károk és katasztrófák, mint az olajfoltok és a radioaktív szennyeződések;
  • az ökoszisztéma összeomlása, ami visszafordíthatatlan következményekkel járna a természetben, és kimerítené az emberiség erőforrásait;
  • nagy természeti katasztrófák, mint a földrengések, a cunamik és a vulkánkitörések.

Az idei esemény középpontjában tehát egyértelműen a klímaváltozás áll majd. A jelentést összeállító szakemberek szerint a világ nem reagál elég gyorsan a globális felmelegedésre, hiába helyeznek egyre nagyobb nyomást a multikra a vásárlók, a döntéshozók és a befektetők.

Borge Brende. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A fő irányvonalat tehát erre az évre megszabták, más kérdés, hogy rengeteg résztvevő már akkor meghazudtolja magát, amikor magángéppel érkezik az egyébként klímasemlegesnek kikiáltott csúcsra.

Trumpnak lesz pár kellemetlen pillanata

Donald Trump amerikai elnök egy év kihagyás után újra jelen lesz a Világgazdasági Fórumon, de talán az összes résztvevő közül ő várhatja a legkevésbé a rendezvényt. Jó pár olyan ember is ott lesz ugyanis, akivel finoman szólva sem jó a viszonya.

Újra összefuthat például Greta Thunberg klímaaktivistával. Emlékezetes, a svéd tinédzser tavaly érzelmes beszédet mondott az ENSZ klímacsúcsán, majd nem sokkal később úgy bámult az elnökre, mintha a legádázabb ellensége lenne. Bár azóta személyesen nem találkoztak, Trump a Twitteren többször is beleszállt Thunbergbe, aki rendszerint vissza is üzent neki.

Donald Trump. Fotó: Fabrice Coffrini/ AFP

Trump számára nem kívánatos személy Soros György is. A milliárdos az egyik legnagyobb kritikusa az amerikai elnöknek, és a közeledő elnökválasztás előtt ismét nyíltan támogatja demokratapárti kihívóit. De kellemetlen szituációba kerülhet Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök jelenléte miatt is, mivel ők ketten a főszereplői a Trump ellen zajló vádeljárásnak. Ez lesz az első alkalom, hogy a vádemelés megszavazása óta látják egymást.

Persze Trumpot ismerve az is borítékolható, hogy mindentől függetlenül kellő magabiztosággal landol majd Svájcban. Ahogy az is, hogy nem őt fogják leginkább meghatni a klímaváltozásról szóló előadások.

Kiemelt kép: Fabrice Coffrini / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik