Nagyvilág

Nem értenek egyet a bölcsek, csúszhat a döntés a Fidesz néppárti tagságáról

Nem jutottak konszenzusra a brüsszeli bölcsek a maygar jogállamiság helyzetével kapcsolatban, így úgy tűnik, csúszhat a döntés Orbán Viktor pártjának a Néppártból való kizárásáról — számolt be a Bloomberg.

Az EPP következő kongresszusa február 3-án lesz, a Bloomberg forrásai szerint azonban a bölcsek még nem nyújtották be a Fideszről szóló jelentésüket az elnökségnek, így várhatóan nem születik döntés a magyar kormánypárt tagságáról. A lap felhívja a figyelmet, hogy a Néppártnak évek óta kemény kritikákat kell elviselni amiatt, hogy időről-időre kiálltak a Fidesz mellett. Hozzáteszik

az időhúzás is jól mutatja, hogy a magyar kormánypárt kérdése megoszja a Európai Néppártot. Sőt: egyesek attól tartanak, hogy egy esetleges kizáró döntés után milyen válaszlépéssel reagálna a magyar miniszterelnök. 

A Fidesz néppárti tagságát 2019 márciusában függesztették fel. A döntés értelmében a Néppárt által szabott feltételek teljesülését és a jogállamiság érvényesülését egy bölcsek tanácsa vizsgálja, ennek vezetője a belga Herman van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke. A Fidesz maga is kijelölt egy háromtagú, Novák Katalin alelnökből, családügyi államtitkárból, Varga Judit igazságügymiiszterből és Szájer József EP-képviselőből álló bizottságot, ők tárgyalnak a néppárti bölcsekkel.

A Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését 13 tagpárt kezdeményezte írásban a Néppárt elnökségénél: két-két svéd és portugál, egy-egy holland, flamand, vallon, luxemburgi, finn, norvég litván, görög és bolgár konzervatív párt. Levelükben mindannyian arról írtak, hogy az Európai Néppárt értékeivel összeegyeztethetetlen Orbán és a Fidesz politikája.

A kezdeményezés azután született meg, hogy a magyar kormány újabb Európai Unió-ellenes kampányt indított azzal a mottóval, hogy „Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel!”. A kormánypropaganda szerint arra, hogy gyengítsék a tagállamok határvédelmi jogait, bevezessék a betelepítési kvótát és migránsvízummal könnyítsék a bevándorlást. A Néppártban az állításokon túl az okozott felháborodást, hogy a plakátokon a régóta diabolizált Soros György mellett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke volt látható.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik