Nagyvilág

Irán ballisztikus rakétacsapással válaszolt Szulejmani meggyilkolására

Szerda hajnalban Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra. A rakétatámadás célja az volt, hogy megtorolják Kászim Szulejmáni tábornoknak, a Forradalmi Gárdához tartozó al-Kudsz különleges egység parancsnokának Washington által végrehajtott bagdadi meggyilkolását.

Az Ain al-Aszad bázist ért támadás halálos áldozatokat is követelt, a másik célpont, a iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpont azonban sértetlen maradt.

Az Ain al-Aszad légitámaszponton az iraki hadsereg egy tisztje halt meg, további öt katona pedig megsebesült a rakétacsapások során – közölte a Sky News – Arabíja tévécsatorna. A Pentagon közlése szerint amerikai katonák nem sebesültek meg a támadásban.

A nyugat-iraki Anbár tartományban lévő Ain al-Aszad bázist ért támadás kapcsán bagdadi hivatalos források kezdetben cáfolták azokat az amerikai médiajelentéseket, amelyek szerint az iráni csapások iraki áldozatokat követeltek. Az Ain al-Aszad légitámaszpontot az amerikai erők először a Szaddám Huszein iraki diktátor megdöntésére indított 2003-as invázió idején használták, de később a Iszlám Állam terrorszervezet ellen folytatott iraki és szíriai hadműveleteikhez is igénybe vették.

A CNN amerikai hírtelevízió értesülése szerint Erbílt két iráni rakéta érte el, az egyik a légibázis mellett ért földet, de nem robbant fel, a másik pedig az észak-iraki várostól 33 kilométerre csapódott be, de robbanása károkat nem okozott. A külföldön szolgáló német csapatok potsdami bevetési központja szintén megerősítette, hogy az Erbílben szolgáló több mint száz német katona sértetlenül élte túl az iráni rakétacsapást.

Az iráni állami televízió közölte, hogy a támadás megtorlás volt Kászim Szulejmáni tábornoknak, a Forradalmi Gárdához al-Kudsz különleges egység parancsnokának meggyilkolásáért. Szulejmáni keddi temetése kapcsán iráni vezetők nyíltan bosszút esküdtek a nemzet büszkeségének nevezett katonai vezető haláláért. Az állami televízió híradása szerint a művelet a Mártír Szulejmáni nevet viseli, s a csapásokat a Forradalmi Gárda iráni rakétaprogramot irányító űrhadosztálya hajtotta végre.

Az iráni Forradalmi Gárda az ellencsapás kapcsán az állami IRNA hírügynökségben kiadott nyilatkozatában azt írta:

Figyelmeztetjük Amerika minden szövetségesét, aki rendelkezésére bocsátotta saját területén lévő bázisait, hogy Irán célpontnak fog tekinteni bármilyen területet, ahonnan támadó cselekményt indítanak ellene.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett Maszúr Barzánival, az autonóm iraki Kurdisztán miniszterelnökével. Az iraki válság fejleményeit vitatták meg, és az amerikai sajtó információi szerint Barzáni javaslatokat tett arra, hogyan lehetne enyhíteni a kialakult feszültségeket. A telefonbeszélgetés után Barzáni a Twitteren közölte:

Egyetértettünk az iraki feszültség visszafogottság és párbeszéd révén történő enyhítésének fontosságában.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik