Nagyvilág

Elindították a Szabad Városok Szövetségét a V4 ellenzéki főpolgármesterei

Közös cikket írt Karácsony Gergely budapesti, Matúš Vallo pozsonyi, Rafał Trzaskowski varsói és Zdeněk Hřib prágai főpolgármester a V4-es csúcsra időzítve — számolt be az Index.

A lap szerint a főpolgármesterek arról írnak, hogy a Berlini Fal leomlása óta eltelt 30 évben a V4-es országok gazdaságai túljutottak a szabadpiaci átalakulás okozta sokkhatáson, és immár Európa leggyorsabban fejlődő, legversenyképesebb gazdaságai közé tartoznak, de az átalakulás távolról sem volt tökéletes.

Társadalmaink válságtüneteket produkálnak, amelyeket aggódva szemlélünk. Az egyenlőtlenség továbbra is nagy és egyre nő. Egészségügyi rendszereink komoly nehézségekkel küzdenek. Túlságosan is sok fiatal honfitársunk hagyta el hazáját, hogy máshol keressen boldogulást

— írták. Szerintük ezek ellen az aggasztó trendek ellen

alulról építkező demokráciával, okos és befogadó kormányzással, valamint összefogással tudunk hatékonyan fellépni.

A főpolgármesterek szerint az elmúlt években populisták dominálták a közbeszédet, akik kihasználják a társadalom elégedetlenségét saját politikai és személyes céljaikra, anélkül, hogy valódi válaszokat kínálnának.

Azt állítják, hogy a nemzetet képviselik, de egész társadalmi rétegeket vesznek semmibe, például a multikulturális nagyvárosaink lakóit. Felélesztenék térségünk történelmi sérelmeit, és épp azt az idegengyűlölő nacionalizmust terjesztik, amely a múlt században már kétszer tragédiához vezetett

– írták. A cikkben jelentették be, hogy a jövőben együtt kezelik ezeket a nehézségeket és útjára indítják a Szabad Városok Szövetségét. A cikk szerint a fenntartható várostervezésre, a klímakrízis elleni fellépésre, a lakhatási válság megoldására, a tömegközlekedés problémáira fókuszálnak.

Kiemelt kép: Mónus Márton/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik