Több tízezren vonultak Franciaországban a nők elleni erőszak megfékezéséért

Az év eleje óta 116 nő halt meg családon belüli erőszak miatt.

Franciaországban idén 116 nőt ölt meg az exe vagy jelenlegi párja, és több mint harminc városban tüntettek tízezrek szombaton azért, hogy a kormány tegyen valamit a nők elleni erőszak megfékezése érdekében – áll az MTI tudósításában.

A menetet több mint hetven feminista és jogvédő szervezet felhívására szervezték, és többen a meggyilkolt szerettük fotójával a magasban vonultak.

A francia kormány szeptember elején hívott össze egy konzultációt a családon belüli erőszakot megfékezni hivatott intézkedésekről, a kerekasztal pedig hétfőn zárul, és Edouard Philippe kormányfő várhatóan konkrét intézkedéseket jelent be. A jogvédők az eddigi 361,5 millió euró helyett egymilliárd eurót követelnek a nők elleni erőszak küzdelmének támogatásáért.

Fotó: Jerome Leblois / Hans Lucas / AFP

Már nem bírjuk számolni az olyan eseteket, amikor a nők megölése megelőzhető lett volna. A felvonulás célja, hogy a kormány végre meghozza a kellő intézkedéseket

– írták a szervezők a Facebookon.

Az AFP összesítése szerint 2019-ben 116 nővel végzett a párja, tavaly 121 nő vesztette életét családon belüli erőszakban. Ezen kívül évente mintegy 213 ezer nagykorú nő szenved el fizikai vagy szexuális bántalmazást Franciaországban a volt vagy jelenlegi párjától.

Fotó: Jerome Leblois / Hans Lucas / AFP

A francia tüntetéssel párhuzamosan Rómában szintén több mint tízezren vonultak a családon belüli erőszak ellen az Eggyel se többet elnevezésű olasz nővédelmi szervezet felhívására. Egy perces csenddel emlékeztek meg Daniela Charrasco 36 éves chilei utcaművészről, akit néhány napja gyilkoltak meg. Illetve a római főpolgármester ellen is felszólaltak, aki nemrég jelentette be az egyik legismertebb nővédelmi központ kilakoltatását, és hangsúlyozták, hogy az olasz nők 54 százaléka munkanélküli.

A szicíliai Palermóban pedig a hetvenes évekből származó feminista szlogeneket skandáltak. Például azt, hogy

testem az enyém, és azt teszek vele, amit én akarok.

A belügyminisztérium információi szerint az év eleje óta 95 nőt gyilkoltak meg Olaszországban, és 80 esetben a gyilkosságokat az áldozatok volt vagy jelenlegi párja követte el. Tavaly 142 nő halt meg náluk a családon belüli erőszak miatt. A legutóbbi áldozat éppen pénteken hunyt el, mikor Palermóban egy 50 éves olasz férfi 30 éves terhes román barátnőjét ölte meg. Roberto Gualtieri pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány 12 millió euróval támogatja a családi erőszakban elhunyt nők árván maradt gyerekeit – idézi az MTI.