Nagyvilág

Mindent bevállalt Orbán jelöltje, hogy uniós biztos lehessen

Hatoldalas dokumentumban válaszolt az utóbb felmerült kérdésekre Várhelyi Olivér, miután csütörtöki meghallgatásán nem sikerült eloszlatni a politikai függetlenségével kapcsolatos aggodalmakat – írja a Népszava. Várhelyi Olivér, aki Orbán Viktor jelöltje a bővítési és szomszédságpolitikai uniós biztos posztra, múlt héten kapott még öt kérdést, amelyekre most válaszolt.

Várhelyi azt írta válaszában, hogy

harcolni fog a korrupció ellen, az emberi jogok és demokratikus értékek érdekében.

Emellett leszögezte:

  • világosan és egyértelműen kiáll az európai értékek érvényesítése
  • támogatni fogja a csatlakozó országok erőfeszítéseit a jogállam és az alapvető jogok védelmére, a korrupció és a szervezett bűnözés
  • azon lesz, hogy a EU szomszédságában erősödjön a demokratikus intézményrendszer, az ellenzék gyakorolhassa jogait, megszűnjön a politikai befolyás és nyomásgyakorlás a sajtóra, a korrupciós ügyeket pedig alaposan kivizsgálják, a bűnösöket elítéljék.
  • Azerbajdzsánról megjegyzi: nem fog visszariadni attól, hogy szóvá tegye az emberi jogok helyzetét.
  • Törökországban pedig „a jogállam és az alapvető jogok érvényesítése terén tapasztalható súlyos visszaesést tartja aggasztónak.”

Hozzáteszi:

Egyedüli célom az EU politikáinak végrehajtása lesz.

Arról, hogy  hogy javasolják-e Várhelyi Olivért az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagjának a pártfrakciók szóvivői ma délután 4 óráig hoznak döntést.

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j3) megérkezik az Európai Tanács második, pénteki munkaülésére Brüsszelben, Gottfried Péter főtanácsadó, Várhelyi Olivér, a magyar állandó képviselet vezetője és Varga Judit államtitkár társaságában 2019. március 22-én. / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik