Nagyvilág

Német sajtó: Az ellenzék sikere csapásként éri Orbán Viktort

Az ellenzék meghódította Budapestet címmel jelentetett meg cikket a német Tagesschau. A magyarországi önkormányzati választások eredményéről beszámoló cikkben kitérnek arra is, hogy Budapest új főpolgármestere, Karácsony Gergely egy kis zöld-liberális párt, a Párbeszéd Magyarországért tagja, azonban a széleskörű, civilszervezeteket is magába foglaló összefogásnak köszönhetően legyőzte a kormánypárt által támogatott Tarlós Istvánt.

A Die Welt szintén beszámolt a magyar eseményekről, ők cikküknek a Szenzációs ellenzéki győzelem — Orbán pártja vesztett Budapesten címet adták. Kiemelik: az Orbánnak szemben álló erők hatalmi központja lett Budapest, te több vidéki nagyvárosban is az ellenzék kerekedett felül. Arra is kitérnek, hogy már kora este tudni lehetett, hogy a magyar miniszterelnök nem ünnepelteti magát tömeg előtt, a lap szerin ez volt az első jele annak, hogy nem úgy alakulnak a helyhatósági választások, ahogyan azt a Fidesz szeretné. Az ellenzéki összefogás meglepetésgyőzelme ellenére a Fidesz továbbra is domináns az országban — teszi hozzá a Die Welt.

A Spiegel Az ellenzék megszerezte az Orbán-féle Fidesz főpolgármesteri posztját címmel adott hírt a magyarországi voksolás eredményeiről. Ők azt is kiemelik, hogy sajtóhírek szerint Tarlós István telefonon gratulált 44 éves legyőzőjének, akinek diadala már viszonylag korán, 89 százalékos feldolgozottság mellett biztos volt. Kiemelik: Budapesten mellett olyan vidéki nagyvárosokban is előretört az ellenzék, mint Pécs vagy Miskolc.

Az eredmények csapást jelentenek Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnöke számára, aki 2010 óta van hatalmon

– írja a Spiegel hozzátéve: Orbánt az ellenzéke autoriter magatartással és korrupcióval vádolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik