Nagyvilág

Trump újra megfenyegette a törököket

Azt üzente, ha a török hadműveletek „nem lesznek emberségesek”, Washington tönkreteszi a török gazdaságot.

Az amerikai elnök a Fehér Házban az újságíróknak azt nem árulta el, mit ért azon, hogy egy katonai hadművelet „nem humánus”, de azt mondta, ha a törökök eltörlik a Föld színéről a szíriai kurdokat, akkor ő eltörli a török gazdaságot.

A szankcióknál sokkal többet teszek majd.

Donald Trump hozzáfűzte, tavaly ugyanezzel a fenyegetéssel érte el Ankaránál Andrew Brunson amerikai tiszteletes szabadon bocsátását. Az MTI szerint az elnök visszautasította, hogy az amerikai csapatok kivonása, az Iszlám Állam ellen harcoló kurd szövetségesei cserbenhagyása után nehéz lesz szövetségeket kötnie.

A szövetségek könnyen létrehozhatóak.

Szerinte a kurdok saját földjükért és a saját jól megfontolt érdekeik miatt harcoltak amerikai katonákkal a dzsihadisták ellen, de nem segítették az Egyesült Államokat a második világháborúban.

Nem segítettek bennünket Normandiánál.

Trump arra is panaszkodott, hogy a Szíriában a kurdok által fogva tartott, európai származású dzsihadistákat az európai országok nem akarják visszafogadni, ami szerinte hálátlanság. Figyelmeztetett: ha bármelyik dzsihadista kiszabadul, akkor Európába fog menekülni. Szerinte a legveszélyesebb terroristákat “kiemelték”, de azt nem részletezte, ez mit jelent.

Az elnök sajtóbeszélgetése után nem sokkal a szenátusban kétpárti megállapodással megszületett a törvénytervezet, amely szankcionálná a török vezetést, beleértve Recep Tayyip Erdogan államfőt, és az ország hadi és energetikai szektorát. A javaslat, amit Lindsey Graham republikánus és Chris Van Hollen demokrata párti szenátor vezetésével dolgoztak ki, befagyasztaná a török vezetők esetleges amerikai javait és vízumkorlátozásokat vezetne be török kormányzati tisztségviselőkre.

Kiemelt kép: MTI/AP/Evan Vucci

Ajánlott videó

Olvasói sztorik