Nagyvilág

Megvan Orbán új jelöltje az uniós biztosi posztra

Várhelyi Olivért, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetőjét jelöli az uniós biztosi posztra Magyarország, miután Trócsányi Lászlót hétfőn másodszor is leszavazta a jogi bizottság, írja a Reuters.

Trócsányit szeptember 26-án hallgatta meg először a bizottság, a valódi szakbizottsági meghallgatások előszobájaként, hogy megvizsgálja, van-e bármilyen összeférhetetlensége a biztosjelölteknek, így Trócsányinak is. Az akkori döntés alkalmatlannak találta a magyar jelöltet.

Mindeközben Ursula von der Leyen szóvivője közölte, hogy az Európai Bizottság megválasztott elnöke új biztosjelöltet fog kérni Magyarországtól Trócsányi László és Romániától a szintén leszavazott Rovana Plumb helyett, de még várja az Európai Parlament elnöke, David Sassoli hivatalos levelét az EP jogi bizottságának döntéséről. Orbán Viktor feltehetően ezért is választotta már ki az új jelöltet.

Várhelyi Olivér 2015 óta vezeti a brüsszeli magyar állandó képviseletet, ahol 2011 óta dolgozik, de már a kilencvenes évek közepe óta uniós ügyekkel foglalkozik különböző beosztásokban, volt a külügyminisztérium állományában is az első Orbán-kormány idején. Brüsszelben az egyik legkeményebben tárgyaló magyar diplomatának tartják. Már amikor négy éve átvette a brüsszeli képviselet vezetését Györkös Pétertől, az volt a meghatározó vélemény, hogy a magyar kormány harciasabb retorikát vár Várhelyitől az uniós testületekkel folytatott vitákban, egyeztetéseken.

Nyilvánvaló igazságtalanságot emleget Trócsányi az újabb bukta miatt
A volt miniszter felháborodott az EP jogi bizottságának döntésén.

Kiemelt képünkön Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője (b) és Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek ülésére az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója előtt Brüsszelben 2018. június 28-án. Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Ajánlott videó

Olvasói sztorik