Nagyvilág

Behívatták a magyar nagykövetet a magyar-szlovák meccs miatt

A szlovák külügyminiszztrium behívatta Pető Tibor magyar nagykövetet a Magyarország – Szlovákia Európa-bajnoki selejtezőn történtek miatt – vette észre a Parameter szlovák hírportál cikkét a 444. A szlovák minisztérium az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy

a mérkőzésen sértő, szlovákellenes jelszavak hangzottak el, és megsértettek egy állami jelképet is. 

A tárca elítélte az etnikai ellenségeskedés ezen megnyilvánulásait, és hozzátették, hogy az efféle megnyilvánulások elfogadhatatlanok nemcsak a stadionban elfogadhatatlanok, hanem mindenhol máshol is.

A minisztérium szerint az ilyen jelenségek rendkívül veszélyesek, mert ronthatják a két ország kölcsönös viszonyát és megzavarhatják a szlovákok és magyarok békés együttélését is. A szlovák külügy ezért arra kérte a magyar felet, hogy hogy a magyar kormányzati hivatalok szenteljenek nagyobb figyelmet ennek a jelenségnek, és minden rendelkezésre álló eszközzel igyekezzenek megelőzni vagy kiküszöbölni az ilyen megnyilvánulásokat.

A cikkből az is kiderül, hogy érkezett a Főügyészséghez egy feljelentés is, nemzetiségi, faji vagy meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodás ügyében. A lap emlékeztet, hogy a hétfői, budapesti meccsen a szlovákiai vendégek számára fenntartott szektorban a rendőröknek kellett elválasztaniuk egymástól a hazai csapatnak drukkoló, magyar nemzetiségű szlovák állampolgárokat a szlovák szurkolóktól. Valamint a feszült hangulathoz az is hozzájárult, hogy a magyar szurkolók kifütyülték a szlovák himnuszt.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik