Nagyvilág

Török lap: zacskóval fojtották meg Dzsamál Hasogdzsit

Egy török lap kedden részleteket közölt annak a szaúdi újságírónak a halálával kapcsolatban, akit még tavaly októberben gyilkoltak meg Szaúd-Arábia isztambuli nagykövetségén. A Sabah című lap hozzájutott egy hangfelvételhez, amely állítólag Hasogdzsi meggyilkolásának perceit is rögzítette.

A BBC azt írja, a felvételek alapján a konzulátus épületén belül Hasogdzsinak gyanús volt a szituáció, későbbi gyilkosai pedig azt mondták neki, hogy egy Interpol-parancs miatt vissza kell térnie Rijádba. Az újságíró nem akart együttműködni velük és egy üzenetet is küldött a fiának, de aztán gyógyszerrel elkábították.

Hasogdzsi utolsó szavaival azt kérte gyilkosaitól, hogy ne fogják be a száját, mert asztmája van, de aztán elvesztette az eszméletét. Ezután egy zacskót húztak a fejére és megfojtották. A Sabah szerint a holttestet egy törvényszéki szakértő darabolta fel. Hasogdzsi maradványait azóta sem találták meg.

Egy ENSZ-szakértő, Agnes Callamard a gyilkossággal kapcsolatban már korábban szorgalmazta egy független és pártatlan vizsgálócsoport felállítását. Szerinte a szaúd-arábiai állam a felelős Hasogdzsi haláláért, ők azonban tagadták ezt.

Kiemelt kép: Dzsamál Hasogdzsi a róla készült könyv borítóján. Fotó: Europress/Islam Yakut/ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik