Nagyvilág

A brit ellenzék még mindig nem engedi Boris Johnsont menekülni

Az ellenzéki brit Munkáspárt nem fogja támogatni a hétfői szavazáson Boris Johnson konzervatív brit kormányfő indítványát előrehozott választások kiírására – közölte pénteken a párt egy névtelenséget kérő forrása.

A parlament mandátumának idejét rögzítő 2011-es törvény értelmében előrehozott választásokat a 650 fős alsóház tagjai kétharmadának támogatásával lehet kiírni. Így a kisebbségbe került Konzervatív Párt a Labour támogatása nélkül nem képes egymaga kiírni az előrehozott választást. Szerdán egyszer a ház már leszavazott egy erre vonatkozó javaslatot.

A Skót Nemzeti Párt londoni parlamenti vezetője, Ian Blackford közölte: nem kell sokat várni a választásokra, de nem mennek bele Johnson játékába.

A konzervatív kormányfő október 15-én szeretné megtartani az előrehozott parlamenti választást, hogy a két nappal később kezdődő brüsszeli uniós csúcson friss mandátummal léphessen fel, és ha ennek ellenére nem sikerül megállapodnia az EU-val, akkor egyezség nélkül léptesse ki országát az unióból. Az ellenzék következetesen kitart amellett, hogy nem hajlandó elfogadni az előrehozott választások kiírását mindaddig, míg a súlyos károkat okozó, megállapodás nélküli Brexit lehetőségét ki nem lehet zárni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik