Nagyvilág

Elpusztulhat egy angol város, ezreket evakuáltak

6500 emberrel közölték két napja, hogy fogja minden ingóságát, amit meg akar menteni, aztán meneküljön. Az eset az angliai Derbyshire-ben, a Manchesterhez közeli Whaley Bridge-ben történt, ahol a heves esőzések miatt súlyosan megsérült egy közeli víztározó gátja.

Az embereknek pénteken megengedték, hogy visszatérjenek egy rövid időre otthonaikba, hogy magukkal vigyék háziállataikat, illetve fontos dolgaikat. Tehát egyértelműen a legrosszabbra is fel vannak készülve a brit hatóságok, ami az alábbi videó alapján nem csoda.

Ha átszakad a gát, akkor több millió tonna víz zúdul a kisvárosra, ami Whaley Bridge teljes pusztulásához vezetne. A gátat karbantartó cég szerint nincs nagy probléma, kezelik a helyzetet, azonban az intézkedések inkább azt sejtetik, hogy nagy a baj.

Boris Johnson miniszterelnök is a helyszínre érkezett, és megállapította, hogy elég „rosszul néz ki” a gát, nem a legjobb a helyzet. Azt viszont kiemelte, hogy a brit Királyi Légierő (RAF) mindent megtesz a gát és a városka megmentéséért.

A RAF helikopterekkel hordja a homokzsákokat a gát megerősítésére, és ezzel párhuzamosan nagy teljesítményű szivattyúkkal is csapolják a víztározóból a vizet.

A helyzet azonban továbbra is kritikus. A lakók közeli tornatermekben, iskolákban, rokonoknál izgulnak, hogy megmenekül-e az otthonuk.

Kiemelt kép: Roland HARRISON / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik