Nagyvilág

23 ország civil szervezetei tiltakoznak Hidvéghi alelnöksége ellen

Az európai civil szervezeteket tömörítő European Civic Forum nyílt levélben kérte, hogy ne válasszák meg a Fidesz volt kommunikációs igazgatóját, Hidvéghi Balázst az Európai Parlament Állampolgári jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) alelnöki pozíciójára, írja az Euronews.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a múlt hét szerdai bizottsági ülésen az Európai Néppárt koordinátora bejelentette Hidvéghi jelölését, ekkor a szabályoknak megfelelően az elnök megkérdezte, hogy a többi frakció jelöl-e mást. A néppárti küldöttség látható bosszúságára előállt egy másik jelölt, a francia zöldpárti Damien Carême.

A szociáldemokraták, a Renew Europe és a zöldek Hidvéghi Balázzsal, az Európai Néppárt jelöltjével szemben támogatnák a zöldek jelöltjét.

A felhívást aláírta európai és magyar civil szervezetek mellett a belga, bolgár, cseh, dán, észt, francia, holland, horvát, lett, lengyel, litván, macedón, német, olasz, orosz, portugál, román, spanyol, szerb, szlovák és szlovén szervezet is: 23 európai országból, köztük 18 EU tagállamból.

Több Soros György által alapított szervezet is szerepel az aláírók között, a legtöbb aláíró szervezet lengyel és román, egyelőre két magyar szervezet írt alá: a Civil Kollégium Alapítvány és a Magyarországi Európa Társaság.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik