Nagyvilág

12 éves fiúk is részt vettek egy 18 éves lány csoportos megerőszakolásában

Öt fiú erőszakolt meg egy 18 éves lányt múlt pénteken a németországi Mülheimben. Három gyanúsított 14 éves, ketten pedig mindössze 12 évesek, ennélfogva nem lehet őket büntetőjogi eljárás alá vonni, mivel ennek a korhatára 14 év a német törvények szerint. Az eset nyomán fellángolt vita a fiatalkorúak büntethetőségéről az országban.

Az áldozatra egy bokorba találtak rá, kórházba kellett szállítani. A rendőrségi szóvivő szerint az erőszak „jelentős mértékű” volt, és sokáig tartott.

Rainer Wendt rendőrfőnök úgy nyilatkozott, hogy ők már évek óta szorgalmazzák, hogy vigyék lejjebb a büntethetőségi korhatárt Németországban. Jens Gnisa, a német bírák egyesületének vezetője ezzel szemben úgy érvelt, hogy a nagyobb büntetés–kevesebb bűnözés tétel a gyerekek esetében nem működik, a jelenlegi szabályozás pedig hatékony a fiatalkorú bűnözés elleni küzdelemben. Ennek alapján a mülheimi erőszak ügyében az Ifjúsági Jóléti Hivatalnak kell gondoskodnia a gyanúsítottak viselkedési problémáinak kezeléséről.

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt Írországban
A fiúk 13 évesen követték el a tettüket tavaly májusban, most ítélték el őket. A megerőszakolt lány holttestén 50 sérülést találtak.

A büntetőjogi felelősség minimális életkora nem egységes Európában, számos ország a 14., a skandináv országok a 15., Magyarország pedig a 12. évnél húzza meg a korhatárt.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának 2007-es állásfoglalása szerint a 12 évesnél fiatalabbak büntethetősége nemzetközi szinten nem elfogadható, ugyanakkor Angliában, Walesben és Észak-Írországban mindössze 10 éves korig mentesülhetnek az igazságszolgáltatás alól a gyerekek, míg Skóciában májusban emelték fel 8-ról 12 évre a gyerekek büntethetőségét.

Hogy Angliában a viták ellenére megtartották a 10 éves korhatárt, az jórészt annak az egész országot megrázó 1993-as bűnügynek tudható be, amelyben két 10 éves fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy kétéves kisfiút.

Senki sem akarta elhinni, hogy két tízéves fiú a gyilkos
Nagy-Britannia legfiatalabb gyilkosai 10 évesen kínoztak és öltek meg egy kétéves kisfiút. James Bulger 25 évvel ezelőtti brutális meggyilkolása ma is indulatokat kelt a közvéleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik