Nagyvilág

Ezrek tüntettek Madridban, mert visszaengedték a legszennyezőbb autókat a városközpontba

Az új polgármester szerint a Madrid Central nem összeegyeztethető polgárok mobilitási igényeivel.

A BBC beszámolója szerint több ezer tiltakozó árasztotta el Madrid utcáit szombaton, a tüntetők ellenzik az új polgármester, José Luis Martínez-Almeida a szennyező autók közlekedését lehetővé tevő döntését.

A várost vezető Néppárt feloldotta a legtöbb szennyező benzines és dízelautó kitiltására vonatkozó szabályozást. A tavaly novemberben életbe lépett Madrid Central nevű rendelet megtiltotta a 2000 előtt regisztrált benzines és a 2006 előtt forgalomba helyezett dízel-gépkocsik behajtását a város körülbelül 5 négyzetkilométeres központjába. A korlátozást azért vezették be korábban, hogy a város megfeleljen az EU levegőtisztaságra vonatkozó szabályainak. A tilalmat megszegő autósokra 80-90 eurós büntetést szabtak ki.

Környezetvédelmi csoportok kutatásai szerint a szabályozás történelmi mélypontra  csökkentette a levegőszennyezés szintjét az érintett területen.  Az Ecologists in Action jelentése szerint májusban a a járművek által kibocsátott egyik szennyezőanyag, a nitrogén-dioxid szintje 2010 óta nem volt ilyen alacsony. A sikertörténet ellenére Martínez-Almeida megígérte, hogy választási  győzelme után visszavonja a korlátozásokat.

Július 1-jétől a korlátozások teljesen megszűnnek. Martínez-Almeida szerint a szavélyozást felülvizsgálják, hogy

összeegyeztethető legyen a polgárok mobilitási igényeivel.

Az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, ha Madrid  nem felel meg a levegőminőségi előírásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik