Nagyvilág

Le Pen a szélsőjobboldali frakcióba csábítja Orbánt

„Örömmel látnánk a magyar és a lengyel kormánypártot a Szabadság és Nemzetek Európája frakcióban a májusi európai parlamenti választásokat követően” – jelentette ki vasárnap Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás vezetője.

Orbán úron áll, hogy úgy látja-e, jobban összetartozik politikailag az Európai Néppárt tagjaival, akik ellene szavaztak, akik megszavazták a migránsok kötelező áthelyezését (…), mint a miénkhez hasonló mozgalmakkal

– mondta.

Sajtótájékoztatón Le Pent megkérdezték arról, hogy pártja, illetve az olasz Liga oroszbarátsága akadályát jelentheti-e az Oroszországgal szemben hagyományosan gyanakvó és keményvonalasabb politikát támogató lengyel PiS csatlakozásának, de szerinte ez nem jelent problémát.

Orbán Viktor csütörtökön Budapesten fogadta Matteo Salvini olasz belügyminisztert, a populista Liga vezetőjét, akivel együttműködésről egyeztek meg. A Le Point című francia hetilap cikke szerint ugyanakkor nemrég leszögezte: „nincs semmilyen kapcsolatban Le Pennel, semmi esetre sem fog vele szövetségre lépni.”

Néppárt helyett Salvini? Orbán még kivár
Az olasz belügyminiszter helikopterrel repült a szerb határhoz, majd sajtótájékoztatót tartott Orbánnal. Videó.

Kiemelt kép: Emmanuel Dunand / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik