Nagyvilág

Feloszlathatják a szélsőjobbos szlovák pártot

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg a tárgyalás.

A pozsonyi Legfelsőbb Bíróságán elkezdődött a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) feloszlatásáról a tárgyalás, amelyen Marian Kotleba pártvezér mellett több képviselő is megjelent – írja a  Paraméter. A párt feloszlatását a szlovák főügyész indítványozta, szerinte a párt szélsőséges és fasiszta irányvonalat követ.

Az épületben és az épület előtt kora reggeltől rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, tűzszerészek, speciális egységek és kutyás rendőrök vannak az épületben. Mivel Kotleba támogatói tüntetést szerveztek, az épület előtt rendőrök, rohamrendőrök álnak.

Nem létezik egyetlen jogi indok sem, amiért a pártunkat fel kéne oszlatni

– közölte Marián Kotleba pártelnök a tárgyalás előtt.

Az Új Szó idézi Mészáros Lajos korábbi alkotmánybírót, aki szerint, ha a Legfelsőbb Bíróság ma döntene is, az nem lesz jogerős, hiszen az Alkotmánybíróságtól lehet felülvizsgálatot kérni.

Ha ilyen felülvizsgálatot kérnek, akkor az halasztó érvényű és az ítéletet nem lehet végrehajtani.

Mészáros hozzátette, az EP-választások időpontjáig szinte biztos, hogy nem lesz jogerős döntés, vagyis az ĽSNS valószínűleg indulhat az EP-választásokon. Ha az Alkotmánybíróság betiltja a pártját, az a parlamenti mandátumokra sem lenne hatással, a képviselők függetlenként folytathatnák.

Daniel Kerekes politikai elemző emlékeztetett rá, Kotleba egy korábbi pártját, a Szlovák Testvériséget (Slovenská pospolitosť) is betiltották már, ha ez megismétlődik a szélsőségesek átülnek egy tartalékpártba, amelyet sajtóhírek szerint már be is jegyeztek. Az új párttörvény szerint a betiltott formáció tisztviselői hivatalosan nem vállalhatnak hasonló feladatot egy másik pártban, de tagjai lehetnek annak és megválaszthatóságukat sem korlátozzák.

Mint korábban megírtuk, Marián Kotleba Bősön bírálta a szlovák kormányfőt, tüntetett a menekültpolitikája ellen, miközben Orbán Viktornak írt levelében úgy fogalmazott: Magyarország nemcsak saját magáért harcol, hanem egész Európáért.

 

Kiemelt kép: Marián Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnöke a szlovák legfelsőbb bíróságon. MTI/EPA/Jakub Gavlák

Ajánlott videó

Olvasói sztorik