Nagyvilág

Új-zélandi merénylet: 49-en meghaltak, 48-an megsérültek

Ottani idő szerint péntek délután lövöldözés volt az új-zélandi Christchurch két mecsetében, 49-en meghaltak (41 és 7 a két mecsetnél, egy ember pedig a kórházban), 48-an megsérültek. Négy embert őrizetbe vettek, az egyik elkövető ausztrál volt, az ausztrál miniszterelnök szerint szélsőjobboldali támadás történt. A négy gyanúsítottból egyet, egy húszas évei végén járó férfit gyilkossággal vádolnak, őt szombaton bíróság elé állítják. A rendőrbiztos magyar idő szerinti 9 órakor tartott sajtótájékoztatót.

A Guardian szerint pont imádság volt az egymástól néhány kilométernyire fekvő mecsetekben, amikor a merényletek történtek. Az első információk szerint egy katonai egyenruhába öltözött fegyveres férfi lépett be az egyik mecsetbe, majd több tucat lövést lehetett hallani, a terjedő hírek szerint a férfi válogatás nélkül lőtt az emberekre, többen kiszaladtak az utcára. Az új-zélandi rádió szerint a merénylet pillanatában nagyjából 300 ember tartózkodott az imahelyen. Nem sokkal később egy másik mecsetnél történt támadás.

Négy gyanúsítottat (három férfit és egy nőt) letartóztattak, városszerte több autóban pedig robbanószerkezeteket találtak. Mike Bush rendőrbiztos arra kér mindenkit, hogy országszerte kerüljék a mecseteket, a város lakóinak pedig azt mondta, zárják be az ajtóikat, amíg más utasítást nem kapnak a rendőrségtől.

Mike Bush, fotó: Getty Images

Jacinda Ardern miniszterelnök szerint „ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja”, az eset pedig „soha nem látott erőszakos cselekmény”. A várost lezárták, az iskolákat és a középületeket pedig először bezárták, de azóta a rendőrség közlése szerint előbbieket újra feloldották. A lakosokat továbbra is arra kérik, hogy maradjanak otthon és zárkózzanak be. A közelben a klímaváltozás ellen tüntetőket evakuálták.

Ardern szerint az elkövetőnek nincs helye Új-Zélandon és azt is elmondta, az áldozatok között menekültek is lehetnek. Az egyik szemtanú, Len Peneha szerint egy feketébe öltözött ember bement a mecsetbe, majd tucatnyi lövéshangot hallott. A férfi azt állítja, egy fegyverest látott elmenekülni a rendőrség és a mentő megérkezése előtt. Egy másik szemtanú, Ahmad Al-Mahmoud szerint az elkövető férfi sisakot viselt, ő maga pedig egy hátsó kerítésen átugorva tudott elmenekülni.

Az egyik, valószínűleg ausztrál születésű elkövető a Facebookon élőben közvetítette tettét. A Muslim Advocates civil jogvédő csoport megkeresést küldött a Facebooknak, a Twitternek és az Instagramnak, hogy állítsák meg a felvételek terjedését.

Videofelvételrõl készült kép az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadás egyik elkövetõjérõl 2019. március 15-én. A fegyveres a fejére erõsített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre
Fotó:MTI/AP

Magyar idő szerint reggel 7 órakor a Guardian azt írja, Scott Morrison, Ausztrália miniszterelnöke szerint egyik elkövető ausztrál volt, emiatt az ausztrál hatóságokat is bevonták. Morrison szerint „szélsőjobboldali támadásról” van szó, az elkövető a 28 éves Brenton Tarrant, aki egy 37 oldalas írás is közzétett szándékairól, amit az azóta törölt Twitterén is posztolt. A fegyverekről is osztott meg képeket és ő volt az, aki élőben közvetítette, ahogy mészárol. A Guardian szerint Tarrant többi között példaképként tekintett Anders Breivikre is.

Nem tartják rossz körülmények között Anders Breiviket
A 77 embert meggyilkoló szélsőjobboldali panaszkodott a norvég börtönre, ahol tartják.

Ausztráliában félárbocra engedték a zászlókat:

Magyarország népe nevében és a magam részéről is ezúton szeretnék őszinte részvétet nyilvánítani az áldozatok családtagjainak és barátainak, Új-Zéland valamennyi polgárának

– írta Áder János az MTI-hez eljuttatott közleményében. Hozzátette: e nehéz órákban mindnyájan együtt érzünk azokkal, akik az értelmetlen terrortámadásban elveszített szeretteiket gyászolják.

Lélekben ott vagyunk velük, és osztozunk fájdalmukban, a merénylet sérültjeinek pedig mielőbbi és teljes felgyógyulást kívánunk

– írta Áder János részvéttáviratában.

Az egyik mecset:

Kiemelt kép: MTI/AP/Mark Baker

Ajánlott videó

Olvasói sztorik