Nagyvilág

A brit parlamentben azt is leszavazták, hogy megegyezés nélkül lépjenek ki az EU-ból

A brit parlament szerda este elutasította azt a javaslatot, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül (no deal) lépjen ki az EU-ból. Ám az igazi hír egy módosító javaslat megszavazása volt, ami újabb pofont jelentett Theresa May számára. A taktikázó kormányfőt korlátozta a parlament, és kizárta a bármikori egyezség nélküli kilépés lehetőségét. De ez már nem csak a briteken múlik.

Theresa May brit miniszterelnök újra vereséget szenvedett, mert a brit parlament alsóházának képviselői szerda este elfogadták azt a kiegészítést, amely szerint az ország nem léphet ki megegyezés nélkül az Európai Unióból. A szavazáson mindössze négyfős többséget kapott az úgynevezett Spelman-Dromey-féle módosító javaslat (a beterjesztő konzervatív és munkáspárti képviselőkről kapta a nevét), amely szembement May indítványával. A kormányfő ugyanis eredetileg csak azt zárta volna ki, hogy március 29-én megállapodás nélkül lépjenek ki a britek az Európai Unióból.

Az ennél szigorúbb, a megállapodás nélküli brexitet teljesen elutasító indítványt azonban 312-308 arányban, némileg váratlanul elfogadta a törvényhozás.

Ez azt jelenti, hogy a legkeményebb brexitet, azaz a szabályozatlan kiválás lehetőségét – meglehet, végleg – elutasították a honatyák.

Az más kérdés, hogy ez már nem csak a briteken múlik: előfordulhat, hogy az EU vezetői veszítik el a türelmüket, hiszen azzal kapcsolatban továbbra sincs politikai egység Londonban, hogy mi legyen az EU-val kötött megállapodásban. Márpedig a brexit határideje március 29. – a britek tehát vagy halasztást kérnek (és kapnak), vagy a parlament addigra mégis csak elfogadja May és az EU vezetőinek már kétszer leszavazott alkuját, különben a képviselők most kinyilvánított akarata ellenére az Egyesült Királyság mégis csak megállapodás nélkül zuhan ki az unióból.

Mi volt korábban?

A londoni parlament kedd este nagy többséggel ismét elutasította May újra beterjesztett, a korábbi leszavazás után némileg módosított megállapodás-tervezetét az EU-ból való kilépésre.

May hiába érvelt tehát azzal, hogy ha ismét elutasítják javaslatát a képviselők, akkor nemcsak a megállapodást teszik lehetetlenné, hanem elképzelhető, hogy magát a brexitet, azaz az unióból való kilépést is meghiúsítják.

A kormány ezután úgy döntött, hogy szerdára a megegyezés nélküli kilépésről kezdeményez szavazást. May ugyan jelezte, hogy ezt a lehetőséget nem támogatja, ám nem örökre zárta volna ki a megállapodás nélküli kiválás lehetőségét. A konzervatív képviselők ugyanakkor szabad mandátumot kaptak a szerdai szavazásra, vagyis a párt nem határozta meg, hogy miként szavazzanak a no-deal brexitről.

Mi lesz ezután?

Csütörtökön a brexit határidejének kitolásáról szavazhatnak majd May eredeti tervei szerint. A halasztást azonban az EU többi tagjának is jóvá kellene hagynia a március 29-ére tervezett brit kilépés előtt. May kedden azt mondta: a brexit elhalasztása önmagában nem megoldás, a parlamentnek előbb-utóbb döntenie kell arról, hogy a brit kilépés milyen alku eredményeként történjen meg. És erre utaltak az EU illetékesei is, az unió főtárgyalója, a francia Michel Barnier például azt közölte, „az EU mindent megtett, hogy segítse a kilépési egyezmény elfogadtatását. A holtponton az Egyesült Királyságban kell túljutni. A no-dealre irányuló előkészületeink most minden korábbinál fontosabbak.”

Theresa May most azt mondta, a parlament elutasította a no deal-brexit lehetőségét, így csak akkor hagyhatják el így az EU-t, ha valamilyen megállapodást elfogadnak, illetve az a veszély is fenyeget, hogy nem lesz egyáltalán brexit. Jelenleg egy megállapodás-tervezet fekszik a parlament előtt, az, amit az EU-val kialkudtak. May szerint ha továbbra sem szavazzák meg azt az egyezséget, akkor hosszabb időre kell kitolni a brexit kilépési határidejét, és így májusban európai parlamenti választást is rendezni kell.

A kemény brexit híve, Jacob Rees-Mogg konzervatív parlamenti képviselő szerint a brexittörvény még mindig érvényben van, így az Egyesült Királyság március 29-én kilép az EU-ból, ha addig nem változik a helyzet. És ha nem változik, akkor ez mégis csak egy megállapodás nélküli kilépés lesz. Rees-Mogg a 2016-os brexit-népszavazásra hivatkozva azt állította, hogy az nagyobb kötelező erővel bír, mint a parlament szerda esti döntése.

British conservative MP Jacob Rees-Mogg, chair of the pro-Brexit European Research Group (ERG), leaves his residence in London on March 13, 2019. - British MPs will vote Wednesday on whether the country should leave the EU without a deal in just over two weeks, after overwhelmingly rejecting a draft divorce agreement. The House of Commons is expected to vote against a "no deal" Brexit, although this could still happen on March 29 unless it can agree on what should happen instead. (Photo by Niklas HALLE'N / AFP)
Jacob Rees-Mogg
Fotó: Niklas Halle’n / AFP

 

Az ellenzéki Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn szerint a mostani helyzetben elkerülhetetlen a brexit határidejének eltolása. Corbyn a kompromisszum keresésére szólított fel, mivel súlyos krízis elé néznek szerinte.

Egy másik módosítási javaslat szerda este egyébként az úgynevezett Malthouse-megoldás volt, ami egyfajta „tűzszünetet” hirdetett volna az EU-val. Így maradt volna idő egy újabb, módosított EU-megállapodás, azaz egy alternatív brexit kidolgozására. Ám ezt a javaslatot a képviselők elutasították. Így végül a megszavazott kiegészítéssel együtt a kormány eredeti kérdéséről voksoltak. Ennek a szavazásnak az eredménye 321:278 lett, vagyis a parlament megerősítette, hogy el akarja kerülni a parlament a no deal lehetőségét.

Az EU bekeményíthet

Ez viszont nem biztos, hogy sikerül. Még az eddig viszonylag türelmes francia elnök, Emmanuel Macron álláspontja is kezd keményedni, nem akar ugyanis belemenni a feltétel nélküli hosszabbításba. Macron arról beszélt, hogy világos indoklásra van szükség a március 29-i kilépési határidő meghosszabbításához. Barnier pedig előzőleg azt hangsúlyozza:

a korábban kialkudott tervezet az egyetlen lehetőség az egyezség megkötésére.

Philip Hammond konzervatív pénzügyminiszter – aki kezd finoman elhatárolódni Theresa May kormányfőtől – időközben arról beszélt, hogy a brit gazdaság erős, de a bizonytalanság fölötte lebeg, és ezt nem hagyhatják folytatódni. Hammond nem véletlenül aggódik: egyes becslések szerint a brexit a legsúlyosabban a lakosságot érinti – a szigetországból becslések szerint 900 milliárd dollár áramolhat ki a kilépés körüli bizonytalanságok miatt.

Bár szerdán kizárták a no deal megoldás lehetőségét a parlamenti képviselők, a brit kormány korábban a nap folyamán nyilvánosságra hozta terveit arra nézve, hogy milyen vámtarifákat vezetne be no deal esetén. Ez különösen súlyosan érintette volna a német autógyárakat (velük együtt magyarországi leányvállalataikat és beszállítóikat), hiszen az autóimportra vámot vetnének ki no deal esetén, miközben az áruk 87 százaléka továbbra is vámmentesen érkezhetne a szigetországba.

Szintén súlyosan érintené a BBC szerint az új vámtarifák bevezetése Írországot, amely számos mezőgazdasági terméket exportál az Egyesült Királyságba, márpedig London számos agrártermékre is vámot vetne ki no deal esetén.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények