Nagyvilág

Budapestre jön Orbán legádázabb ellenfele

Frans Timmermans a kormány egyik leghangosabb brüsszeli bírálója.

A Magyar Nemzet azt írja, Frans Timmermans először a magyar szakszervezetekkel egyeztet a rabszolgatörvény néven elhíresült túlóra-szabályozásról. A pénteki találkozót az MSZP és a Magyar Szakszervezeti Szövetség szervezte meg az Európai Bizottság első alelnökével.

Az érdekképviselet vezetője, Kordás László megerősítette, hogy találkoznak az európai baloldal csúcsjelöltjével, de az egyeztetés céljáról nem árult el részleteket, csak annyit közölt, hogy egyelőre nem kaptak választ az Európai Bizottságtól a túlóratörvényben  megemelt munkaidőkeretet kifogásoló panaszukra.

Az Európai Bizottság hazai képviselete azt közölte, Brüsszel még elemzi a törvénymódosítást, Frans Timmermans pedig január 30-i felszólalásában jelezte, a magyar kormánynak már elküldték a kérdéseiket, a válaszok alapján döntenek a további lépésekről.

Gulyás azt kéri Junckertől, vonja ki a munkából Timmermanst
A magyar kormány nevében írt levelet az EB elnökének.

Szalai Piroska, munkaerőpiaci szakértő szerint az európai baloldal a migráció helyett nem véletlenül építi kampányát a munkavállalók félelmeire (túlóra, nyugdíj, bér). Előzőleg alaposan szondázták, és szinte mindenütt ezektől tartanak leginkább a munkavállalók, ezért erősödött fel a szakszervezetek szerepe is a kampányban, a Magyar Szakszervezeti Szövetség is politikai célból túlozza el a rabszolgatörvényezéssel a túlóra-szabályozás valódi súlyát.

Botrányos a rabszolgatörvény, mondta a legnagyobb német szakszervezet vezetője
Wolfgang Lemb szerint bátor lépés volt az Audi-sztrájk, mert tesztlabornak használják Magyarországot a német cégek.

A kormány szerint Frans Timmermans a bevándorláspárti erők egyik legfőbb alakja, Soros György jó barátja, ezért bírálja a  magyar kormányt, nem véletlen tehát, hogy az EP-választás előtt jön Magyarországra kampányolni. A holland politikus ott lesz a szocialisták hétvégi kongresszusán is, ahol az MSZP-Párbeszéd EP-listáját véglegesítik.

Timmermans: Akkor kezdenék igazán aggódni, ha Orbán dicsérne
Miután Orbán múlt pénteken Soros emberének nevezte az Európai Bizottság első alelnökét.
A Rábánál sem kizárt a 400 túlóra
A Henkel volt az első, de nem biztos, hogy a körösladányi gyár a csúcstartó.

Kiemelt kép: MTI / EPA / Stephanie Lecocq

Ajánlott videó

Olvasói sztorik