Nagyvilág

FAZ: Titokban nukleáris töltettel felszerelhető rakétákat telepített Oroszország

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) egy meg nem nevezett titkosszolgálat információi alapján arról ír, hogy Oroszország jóval több SSC-8-as, nukleáris töltettel is felszerelhető cirkálórakétát telepíthetett le, mint amennyiről korábban tudni lehetett – számol be a német Welt.

A cikk szerint a fegyverrendszer megsérti az INF leszerelési egyezményt. Az INF-szerződést 1987-ben írta alá az Egyesült Államok és Oroszország, a megegyezés mérföldkő volt a hidegháború lezárásában. Az egyezmény a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítését írta elő.

A FAZ értesülései szerint egy hordozó a dél-orosz tartományi Kapustin Jar-ban, egy pedig Jysatyerinburgtól keletre fekvő Kamyschlow mellett további két hely van: az észak-oszétiai Mosdokban és a Moszkva közelében található Schujában. A jelentés szerint az Egyesült Államok 2018 második felében értesítette a NATO-t a schujai fegyverrendszerről.

Mind a négy helyszínen négy hordozóegység található, ezek mindegyike négy rakétával rendelkezik. Az eddig ismert orosz cirkálórakéták száma tehát 64.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken bejelentette, az Egyesült Államok megkezdi a kivonulást az INF-egyezményből. Washington szombattól felfüggesztette a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből eredő kötelezettségvállalásait.

Korábban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, fel kell készülni az INF-egyezmény nélküli világra, mert Oroszország nem hajlandó megfelelni az egyes nukleáris eszközök felszámolásáról kötött szerződésnek. Hozzátette:

Az SSC-8 mobilis, a rakéták könnyen elrejthetők, atomtöltetű robbanófejek szállítására is alkalmasak, ráadásul európai fővárosokat is elérhetnek. A rendszer fokozza a nukleáris konfliktus kirobbanásának esélyét.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik