Nagyvilág

13 éves kislányokat erőszakolt, ők voltak a vitaminjai

Tizenegy hét után véget ért a tanúk meghallgatása minden idők egyik leghírhedtebb drogbárója, Joaquín Guzman perében. A tárgyaláson egészen hihetetlen, sok esetben megrázó eseményekre derült fény El Chapo életéből és az általa irányított Sinaloa kartell tevékenységéről. A bűnöző ellen tíz pontban emeltek vádat, most az esküdtszéken a sor, hogy ítéletet hozzon. Ha bűnösnek találják, életfogytiglani börtönt kaphat.

Paranoiás volt

A tanúk elmondása szerint El Chapo az évtizedek során komoly energiát fektetett családtagjai, riválisai és szeretői lehallgatásába, mondhatni rögeszmésen űzte.

Egyik megbízható társa, Miguel Angel Martinez úgy emlékszik, a Köpcös egy alkalommal azt mondta neki,

a legfontosabb dolog, hogy mindig tudd, a környezetben mit gondolnak rólad. A barátaid, az ellenségeid, a szövetségeseid.

Később Christian Rodriguez, egy 20 éves kolumbiai informatikai zseni kémszoftvert programozott a drogbárónak, amit rátelepítettek a Köpcös feleségének, szeretőinek és bűntársainak telefonjaira és számítógépeire.

Guzmán ezt követően rendszeresen jelentéseket kapott a megfigyelt személyek tevékenységéről. Sőt, sokszor bekapcsoltatta rokonai mikrofonját a telefonjaikon, hogy lehallgassa őket egy-egy beszélgetés után.

A drogbárónak éppen ez a kémprogram okozta a vesztét, az amerikai kormány ugyanis fel tudta ellene használni, miután az FBI megkeresésére Rodriguez beleegyezett, hogy segít nekik, és minden rögzített hívást és üzenetet továbbított a hatóságoknak.

Mintaapa

A tárgyalás során rengeteg üzenetet felolvastak, köztük olyanokat is, amit El Chapo váltott feleségével, ikerlányai anyjával.

A Köpcös egyszer azt írta párjának, Emma Coronel Aispuronak, amikor gyermekei hat hónaposak voltak, hogy

Kiki nagyon vakmerő. Adok majd neki egy AK-47-est, hogy kikapcsolódhasson velem.

A drogbárónak egyébként becslések szerint 12-13 gyereke született.

Joaquin “El Chapo” Guzmán, a hírhedt Sinaloa-drogkartell feje rejtekhelyének konyhája a mexikói tengerészgyalogság rajtaütése után Los Mochisban 2016. január 11-én. A drogbárót tizenöt, gyorstüzelésű fegyverrel és rakétavetőkkel felszerelt biztonsági őrizte, ötüket a rajtaütés során agyonlőtték, Guzmánt a hatóságok sértetlenül vették őrizetbe.
Fotó:Gilberto Meza/EPA/MTI

Élve égette el az ellenséget

Isaias Valdez Rios szemtanú kegyetlen részleteket árult el arról, milyen módszerekkel végzett El Chapo legkevesebb három riválisával.

Egyszer az történt, hogy két bűnöző átállt a Sinaloa kartelltől a Los Zetas kartellhez, ezért árulóknak tekintették őket, Guzmán emberei pedig rájuk találtak és elvitték a főnökhöz.

El Chapo volt testőre elmesélte, hogy a Köpcös jó három órán át kínozta őket a legbrutálisabb eszközökkel.

A végére olyanok voltak, mint a rongybabák. Minden csontjuk eltört, képtelenek voltak mozogni. de Joaquin még mindig ütötte őket a fegyverével

– emlékezett vissza Valdez Rios.

A két férfit utána elszállították egy kietlen területre, ahol máglyát gyújtottak nekik. El Chapo elátkozta mindkettőt, főbe lőtte őket, és megparancsolta az embereinek, hogy tegyék a holttesteket a tűzre, mert nem szeretné, ha egyetlen csont is maradna utánuk.

A másik esetben El Chapo a rivális Arellano Felix kartell egyik tagjának nem kegyelmezett. Vasdarabbal égették meg a hátát, a pólója valósággal beleizzott a bőrébe. A kínzás után a férfi bedobták egy faházba, ahol napokig szenvedett. Végül összekötözött lábakkal és kezekkel vitték a sírjához. El Chapo kérdezett egyet tőle, de még mielőtt válaszolhatott volna, a Köpcös meglőtte. Még levegőért kapkodott, amikor bedobták az árokba és élve elégették, mesélte Valdez Rios.

A fiatal lányok megerőszakolása tartotta életben

Alex Cifuentes kolumbiai drogbáró, El Chapo jobbkeze a vallomásában arról beszélt, hogy a főnök rendszeresen elkábított és megerőszakolt 13 éves lányokat.

Egy Comadre Maria nevű nőt bíztak meg a feladattal, hogy küldjön El Chapónak fotókat a fiatalokról, hogy aztán kiválaszthassa a számára megfelelőket. Guzmánnak fejenként ötezer dollárt kellett fizetnie a lányokért, akiket a hegyi rejtekhelyekre szállítottak. Itt bekábítószerezték az áldozatokat, majd megerőszakolták őket.

A dokumentumok szerint

El Chapo a vitaminjainak nevezte a legfiatalabb lányokat és arról beszélt, hogy az erőszak tartotta életben.

A Köpcös ügyvédje elmondta, hogy kliense tagadja ezeket a vádakat.

100 millió dollár kenőpénz a mexikói elnöknek

Cifuentes sokáig dolgozott együtt a Köpcössel, két évig együtt rejtőzködtek a mexikói hegyekben a rendőrök elől, ezért ha valaki, ő sokat tud a drogbáró ügyleteiről.

A bíróságon most először beszélt például arról, hogy 2012-ben a mexikói elnökválasztási kampány idején a később megválasztott Pena Nieto 100 millió dollár kenőpénzt fogadott el El Chapo kartelljétől, hogy hagyja őket békén.

Azt állítja, hogy a mexikói elnök 2012 októberében 250 millió dollár kenőpénzt követelt a drogbárótól, de végül sikerült lealkudni az összeget. A pénzt El Chapo egyik barátja szállította el egy bőröndben Mexikóvárosba.

Pena Nieto nem kívánta kommentálni a vádakat, de korábban többször is korrupcióval vádolták meg. A politikus 2012 és 2018 volt Mexikó elnöke.

Alagutat fúrtak a cellájához

Arról már korábban is legendák keringtek, hogyan tudott megszökni egy szigorúan őrzött mexikóvárosi börtönből El Chapo, de Dámaso López, a drogbáró egyik barátja most konkrét részletekről számolt be az akcióval kapcsolatban.

A Köpcöst egy föld alatt ásott alagúton menekítették ki a rácsok mögül. A terv a fiai, valamint felesége, Emma Coronel nevéhez fűződik.

A vallomás szerint a nő a börtönben tett látogatásai szerint titkos üzeneteket adott át a szöktetésről, valamint egy GPS-jeladóval ellátott órát is becsempészett neki, amivel pontosan meg tudták határozni, hogy hol van El Chapo cellája és hová kell kilyukadnia az alagútnak.

A szökés napja 2015. július 11-e volt. 21 óra 30 perckor El Chapo lemászott a neki ásott járatba, ahol a sógora várt rá egy motorkerékpárral. Innen gyorsan egy raktárhoz vitték, ahol már egy repülőgép várt rá, amivel gyorsan a hegyekbe tudták reptetni. Egy hét múlva már szülővárosában partizott a családjával és üzleti partnereivel.

López szerint miután El Chapót 2016-ban elfogták, kétmillió dollárt fizetett a mexikói börtönrendszer vezetőjének, és újabb szökést tervezett. Csakhogy közben kiadták az Egyesült Államoknak.

2015. július 15-én készült kép a nyugat-mexikói Almoloyában lévő Altiplano börtön alá fúrt alagút egyik kijáratáról, négy nappal az után, hogy Guzmán megszökött az ország legszigorúbban őrzött fegyintézetéből. A több mint 1,5 kilométer hosszú és nagyjából 60 centi széles járat közvetlenül egy elhagyatott házba vezetett.
Fotó.MTI/EPA

Hi-tech gyilkolószoba

El Chapo egyik megbecsült verőembere gyilkolószobát alakított ki az amerikai határ mentén található villájában. A helyiségben volt egy lefolyó is, amely megkönnyítette az eltakarítást a mészárlások után.

Edgar Galvan, a Sinaloa kartell drogfutárja a bíróság előtt azt vallotta, hogy Antonio Jaguar Marrufo hangszigeteltté tette a szobát, hogy semmilyen zaj ne szűrődhessen ki a vérontásokról.

Azt pontosan nem tudni, hogy a mészárszékként szolgáló ingatlan hol van, ahogy azt sem, hogy hány ember lelte itt halálát.

Galvan a bíróknak arról beszélt,

aki abba a házba belépett, élve nem távozott.

A 41 éves bűnöző még 2007-ben találkozott először Marrufóval, amikor a válása miatt elkezdett szórakozóhelyekre járni. Későbbi barátjának segített fegyvereket átcsempészni a határon, hogy megtisztítsák Ciudad Juarez városát a rivális kartellek tagjaitól. Ez azt jelentette, hogy mindenkit megöltek, aki ellenük volt.

Jelenleg Galvan és Marrufo is börtönben ül tiltott fegyvertartás és -kereskedelem miatt. Előbbit 24 év börtönbüntetésre ítélték, amelyből már nyolcat letöltött.

Imádta az állatokat

A bíróságon felsorolták azokat az ingatlanokat, jachtokat, repülőket és más tulajdonokat, amik Guzmánhoz köthetők. Az egyik részletet hallván mindenki felkapta a fejét, ugyanis kiderült, hogy a drogbárónak valahol Guadalajara környékén volt egy állatkertje is.

Miguel Ángel Martínez, Guzmán egykori szövetségese arról beszélt, hogy a birtokon állt egy fényűző villa medencével, teniszpályával és egy állatkerttel, amely tigriseknek, oroszlánoknak és szarvasoknak adott otthont. Egy kisvasút vezetett keresztül rajta, hogy a betoppanó vendégeket egyszerűen körbe lehessen vezetni az egzotikus állatok között

Kiemelt kép: Fotó: David de la Paz/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik