Nagyvilág

A németek megfenyegették a magyar kormányt

Az uniós tagállamok és az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei hétfőn készítik elő a február 24-25-i EU-LIGA csúcstalálkozót. A 444 azt írja, nem volt még korábban olyan tanácsi jegyzőkönyv, ami szerint annyira élesen nekitámadtak volna egy tagállamnak, mint múlt hét végén a magyar kormány esetében.

Az EU részéről az lett volna a csúcstalálkozó fő célja, hogy rávegyék az arab államokat a több menekült befogadására, illetve hogy felszólítsák őket, hogy tegyenek többet az illegális migráció megfékezéséért.

Az arab országok nyitottnak tűntek a megállapodásra, de fontosnak tartották, hogy legyen utalás a szövegben az ENSZ migrációs megállapodására, amit néhány ENSZ-tagállam, például az USA, Ausztria és Magyarország, nem írt alá.

Ettől a csomagtól rettent meg fél Európa
Rég volt ennyire abszurd vita a nemzetközi politikában.

A magyar kormány múlt szerdán jelezte, hogy nem fogadják el, hogy bármilyen utalás legyen a megállapodásra a Liga-csúcs záródokumentumában, azonban az EU külügyi szolgálata és több tagállam is jelezte, így lehet, hogy egyáltalán nem sikerül elfogadni a záródokumentumot, ez pedig az EU számára óriási presztízsveszteség lenne.

Ezek után pénteken újra összehívták a nagyköveteket, ekkor már egy olyan tervezet került a diplomaták elé, ami épp csak megemlíti az ENSZ-megállapodás szellemiségét, de felmerült egy olyan változat is, amiben csak általában hivatkoznának az ENSZ korábbi megállapodásaira.

Azonban a magyar kormány ekkor is ragaszkodott ahhoz, hogy az ENSZ semmilyen módon nem kerülhet bele a megállapodásba, Várhelyi Olivér nagykövet pedig azt is felvetette, hogy inkább húzzák ki a záródokumentumból az összes migrációról szóló részt.

A jegyzőkönyv szerint a többi tagállam felháborodottan fogadta a magyar választ, Németország nagykövete egyenesen közölte, hogy

hihetetlen, hogy a magyar kormány nem engedi, hogy egy nemzetközi egyezményben az ENSZ-re hivatkozzanak, holott tudomása szerint Magyarország egyelőre még tagja az ENSZ-nek.

A német nagykövet később azt is elmondta, hogy a magyar kormány számos „vörös vonalat” átlépett,

erre pedig emlékeznek majd, amikor a következő uniós költségvetésről tárgyalnak.

A következő EU-s költségvetés a 2021-2027 közötti közös költéseket határozza meg, illetve azt is rögzíti, a tagállamok mennyi kohéziós támogatást kapjanak. Magyarország eddig az egyik legnagyobb kedvezményezettje volt a támogatási rendszernek az EU-ban.

A francia nagykövet szerint méltatlan, hogy egy ENSZ-es hivatkozás miatt az Európai Unió összevesszen az arab országokkal, a holland nagykövet pedig közölte, hogy a magyar álláspont ellentmondásos, hiszen egyszerre akarja az illegális migráció megfékezését és akadályoz meg egy megállapodást, ami épp erről szól.

A magyar kormányt egyébként az olasz, a brit, a dán, a portugál, a svéd, a spanyol, a finn, az észt, a ciprusi, a máltai, a görög és a szlovén diplomata is megpróbálta meggyőzni, de sikertelenül.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik