Nagyvilág

Rétvári megtalálta, ki a jó, Magyarországra jövő külföldi

Öt év alatt több mint másfélszeresére nőtt a Magyarországon tanuló külföldi egyetemisták aránya, ami azt is jelzi, hogy egyre jobb a magyar egyetemek nemzetközi megítélése – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek. Rétvári Bence kiemelte: a felsőoktatás megerősítése miatt a kormány az elmúlt években növelte az egyetemek és főiskolák költségvetési támogatását, ami 2010-ről 2019-re 46,1 százalékkal emelkedett.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2012 és 2017 között 7-ről 12 százalékra nőtt a külföldiek aránya a teljes hallgatói létszámon belül. A magyar egyetemekre járó külföldi hallgatók legtöbbje (64 százaléka) Európából, 23 százaléka Ázsiából és 7 százaléka Afrikából érkezik.

Országok szerinti bontásban az látható, hogy Magyarországra

  1. legtöbben Németországból érkeznek,
  2. a második helyen Szlovákia áll,
  3. majd Románia,
  4. Szerbia és
  5. Kína következik.

Ezek alapján egyértelmű – közölte Rétvári Bence -, hogy nemcsak a szomszédos országok fiataljai, hanem a világ minden tájáról érkeznek az országba. Ez is fontos visszaigazolása annak, hogy a magyar diplomák nemzetközi értéke kiemelkedő – tette hozzá.

Ugyan Rétvári nem tett említést a CEU elüldözéséről, de arról igen, hogy volt béremelés az oktatóknak, meg a magyar költségvetés többet költ az egyetemekre most, mint kilenc éve. (Bár ezt elég sokan elmondhatják magukról, vagyis hogy többet költenek, mint kilenc éve, már csak azért is, mert az áruk, szolgáltatások ára 9 év alatt nagymértékben emelkedett, és a bérek, nyugdíjak is nőttek ez idő alatt.)

Kiemelt kép: Debrecen, 2016. április 6. Egyetemi hallgatók tanulnak a 100 éves Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár olvasótermében. Az egyetem központi épületében található könyvtárban 30 ezer, biztonsági rendszerrel õrzött, nem kölcsönözhetõ antik kötet, közöttük 17 õsnyomtatvány található. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik