Nagyvilág

Elon Musk megint szuperhőst játszik

A Tesla és a SpaceX atyja mostanában nem jött ki túl jól az olyan helyzetekből, amelyekben bajba jutott embereken akart segíteni. Legutóbb akkor nyúlt mellé, amikor mini tengeralattjárót készített a thaiföldi barlangban rekedt gyerekeknek, de aztán megtámadta az őket segítő búvárt azzal, hogy valójában pedofil. Reméljük, a legújabb kezdeményezésének nem lesz ilyen kínos visszhangja.

Újra tűzvész pusztít Kaliforniában: az északi és déli részen három különböző tűz ég, helyi idő szerint vasárnap Észak-Kaliforniában 450 négyzetkilométeren égett az erdő, és csak a terület negyedén sikerült egyelőre megfékezni a lángok terjedését.

Kaliforniában 150 ezer embert evakuáltak.

A halottak számát tekintve ez a legsúlyosabb erdőtűz Kalifornia történetében azóta, hogy számon tartják az áldozatokat. A hatóságok szerint több mint 6700 épület vált a lángok martalékává.

Elon Musk persze ismét a bajba jutottak segítségére siet: Twitteren felajánlotta, hogy ha a Tesla bármit tud tenni, amivel segíthet, akkor senki ne habozzon keresni őt – az S- és X-modellek kórházi minőségű HEPA szűrőkkel vannak felszerelve, így a füstben hasznosak lehetnek. Állítólag a Tesla munkatársainak is elmondta, hogy ha valaki segítséget kér tőlük, ne foglalkozzanak az anyagi vonzatokkal, csak induljanak.


Ez a felajánlás szimpatikusnak tűnhetne, ha nem ismernénk Muskot: korábban tényleg tett már hősies felajánlásokat, a 2017-es Maria hurrikán után akkumulátorokat szállított a megrongált kórházakba, és a thaiföldi barlangba rekedt focicsapatot is megsegítette egy később fel nem használt mini tengeralattjáróval. Utóbbinál csak az volt a baj, hogy látszólag Musk megsértődött, amikor nem vetették be a szerkezetét, és becsmérelni kezdte az akcióban részt vevő mentőbúvárokat, leginkább a vezetőjüket, Vern Unsworth-t.

A férfi jelenleg pereli Muskot, mert pedofilnak nevezte őt a világsajtóban.

Ezek tudatában annyira nem tűnik nemes gesztusnak a feltaláló felajánlása, sokan inkább a marketingfogást látják a dologban – persze azért az is lehet, hogy Musk egy áldott jó lélek, csak sokszor félreértjük, mit miért csinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik