Berlusconi szerint nem szabad szövetkezni a V4-ekkel

Nem az unió külső határait, csak a sajátjukat akarják megvédeni – véli a volt olasz miniszterelnök.
Kapcsolódó cikkek

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök óva intette az olasz kormányt attól, hogy szövetséget kössön a visegrádi négyek (V4) országcsoporttal, mert annak tagjai nem az Európai Unió külső határainak védelmét akarják biztosítani, hanem csak a saját nemzeti határaikat akarják megvédeni.

„Naiv lenne azt gondolni, hogy a V4-csoport vagy a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) jó szövetségese lehetne Olaszországnak” – írta Berlusconi a római kormánynak címzett nyílt levelében, amely pénteken jelent meg a Corriere della Sera című olasz napilapban. Ezek az országok az esetek többségében visszaküldenék Olaszországba az illegális bevándorlókat – tette hozzá a Hajrá Olaszország (FI) elnöke.

A nyílt levélben Berlusconi arra figyelmeztette Giuseppe Conte új olasz kormányfőt, hogy kerülje a konfrontációt Brüsszellel. „Európa nélkül vagy Európa ellenében nem lehet a problémákat megoldani, azok csak súlyosbodni fognak. Saját tapasztalatomból tudom, hogy Olaszország akkor ért el jó eredményeket, amikor koalíciókra és szövetségekre tudott építeni” – fejtette ki Berlusconi. Hozzátette: annak az Európának a sorsa forog most kockán, amelyet jelenlegi formájában ismerünk, „amely a mi generációnk nagy álmából jött létre”.

Berlusconi visszautasította az Olaszország migrációs politikáját érő európai bírálatokat, különösen azokat, amelyek olyan országoktól érkeznek, mint például Franciaország, amelyet „súlyos felelősség terhel a líbiai tragédiáért és az egész menekültválságért”.

Olaszország többé nem képes egyedül viselni a migrációs válság terhét. Egy Afrikának nyújtandó „Marshall-segélyre” lenne szükség, csak így lehetne jövőképet biztosítani az afrikai kontinensnek – hangsúlyozta Berlusconi nyílt levelében. (MTI, fotó: Miniszterelnökség / Burger Barna)