Nagyvilág

Több tízezren tüntettek Pozsonyban

Hatalmas tömeg vonult az utcákra Pozsonyban vasárnap válaszokat sürgetve a két hónappal ezelőtt megölt oknyomozó újságíró meggyilkolásával kapcsolatban, illetve további vezetők lemondását követelve.  

A helyi sajtó szerint 30 ezren vettek részt a demonstráción, amelyen határozott fellépésre szólítottak fel a korrupcióval szemben, és követelték Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány és Dusan Kovacík különleges ügyész lemondását. A tüntetés szervezői szerint e két tisztségviselő hosszú ideig szemet hunyt több olyan korrupciós botrány felett, amelyeket a februárban meggyilkolt Ján Kuciak és más oknyomozó újságírók derítettek fel.

A 2004 óta hivatalban levő Dusan Kovacík az állami tisztségviselők és politikusok által elkövetett hatalommal való visszaélés és korrupciós bűncselekmények kivizsgálásában illetékes különleges ügyész. A hivatala által tavaly közzétett adatok szerint 2009 és 2017 között 61 esetet vizsgált ki, és ezek közül egyikben sem született vádemelés. 

A február végén élettársával együtt meggyilkolt Ján Kuciak tényfeltáró újságírót a rendőrség feltételezése szerint vélhetően munkájával összefüggésben öltek meg. Az eset mélyen megrázta Szlovákiát, és Robert Fico miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter lemondásához vezetett, ám a tüntetők szerint a kormányátalakítás nem állította helyre az emberek bizalmát. A tömegek felháborodása ellenére előrehozott választásokat egyelőre nem írtak ki.

Kiemelt kép: Vladimir Simicek – AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik