Az Európai Bizottság bevetette az atombomba eljárást Varsóval szemben

Brüsszelben ezzel próbálják visszatéríteni a demokráciacsökkentés útjára lépő tagállamot.

Megindította az Európai Bizottság az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt – jelentette be szerdán a brüsszeli testület.

A hetes cikk arról rendelkezik, hogy a tagállamok egyharmada, az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság javaslata alapján az Európai Parlament egyetértésével megállapíthatja, hogy fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy egy tagállam súlyosan megsérti az uniós alapértékeket.

Ez az első alkalom, hogy valamely tagállammal szemben aktiválják az “atomfegyverként” is emlegetett, eddig példa nélküli eljárást.

A szakembereket ugyanakkor nem lepte meg a bejelentés, bennfentes források ugyanis nemrég arról számoltak be, hogy Varsónak mindössze napjai vannak rá, hogy a kifogásolt intézkedések visszavonásával vagy módosításával elkerülje a szankciókkal is fenyegető eljárást.

Varsói kormány azzal váltotta ki az uniós vezetők legkeményebb fellépését, hogy olyan új bírósági törvényeket fogadott el, amelyek a kormány szerint jelentősen javítanak a lengyel bírósági rendszer működésén, az ellenzék szerint viszont alkotmányellenesek és veszélyeztetik az igazságügy függetlenségét.

Amennyiben elmarasztalnák Lengyelországot, a Tanács minősített többséggel (a tagországok összlakosságának legalább 65 százalékát képviselő 20 tagállam egyetértésével) akár úgy is határozhat, hogy felfüggeszti Lengyelországnak az uniós szerződések alkalmazásából származó egyes jogait, beleértve a varsói kormányt a Tanácsban megillető szavazati jogokat.

A Tanácsnak a későbbiekben – szintén minősített többséggel – kell határoznia arról, hogy visszavonja a tagállam jogainak felfüggesztésére vonatkozó döntését, amennyiben “az elrendelésükhöz vezető körülményekben változás következett be”.