Nagyvilág

Három napig bolyongtak a párizsi katakombákban, mire megtalálták a tiniket

Ha nincsenek rendőrkutyák, talán elő sem kerül a két tini a 250 kilométeres alagúthálózatból, ahova Párizs halottait vitték századokon át.

Két francia fiatalt kellett kimenteni a Párizs alatti, labirintusszerű katakombákból, mert egy titkos bejáraton lemerészkedtek, körülnéztek, majd eltévedtek ott – írja a Guardian. Az eset szerdán történt, és nem volt meglepő az eltévedés, lévén, hogy odalent nulla világítás és éjsötét van.

A 16 és 17 éves tiniket kihűléssel szállították kórházba, miután rendőrkutyák kiszagolták a nyomukat és megtalálták őket három nap után.

Párizs alatt 250 kilométernyi alagútrendszer van, amiből csak a város déli részén nyitottak meg kurta szakaszokat a közönség előtt. 1955 óta törvény tiltja a behatolást a katakombák többi, elzárt részébe, de a lap szerint iskolások és bulizók időnként lemennek titkos belépési pontokon.

A katakombák temetőként is szolgálnak: a 18. századtól kezdve, közegészségügyi okokból ide szállították az emberi maradványokat a párizsi temetőkből. Mintegy hatmillió ember csontjai találhatóak itt. Átlagosan 15 fok van odalent, ez már elég ahhoz, hogy eléggé kihűljön, aki meleg ruha nélkül sokat van lent.

Egy biztos: senki sem tudja, hogy jutottak le a tinik a katakombákba, ahogy még az sem világos, ki szólt a hatóságoknak az eltűnésükről. Az említett múzeum, ahol le lehet menni, nem tudott eltűnt emberről.

(Fotó: Gilles Targat)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik