Nagyvilág

Reagálni sem tudott az orrszarvútámadásra a magyar ökológus

Mint arról múlt héten beszámoltunk, orrszarvú végzett Gyöngyi Krisztián ökológussal a ruandai Akagera Nemzeti Parkban.

A nemzeti park a 24.hu megkeresésére most arról tájékoztatott, hogy a magyar férfi feleségével és lányával hat hete tartózkodott az országban. Gyöngyi Krisztián egy három hónapos projekt keretében az országba visszatelepített rinocéroszok beszoktatásán és a helyi vadőrök kiképzésén dolgozott.

A 43 éves magyar tudósnak ötéves tapasztalata volt az orrszarvúk megfigyelésében, korábban a malawi Majete Vadrezervátumban és a Liwonde Nemzeti Parkban is tevékenykedett.

A nemzeti park lapunknak megküldött tájékoztatása szerint rendkívüli szenvedéllyel végezte munkáját Afrikában.

Mesterdiplomáját a majetei fekete orrszarvúk élőhely-kapacitásának kutatásával szerezte, 2012 óta pedig a doktoriján dolgozott, melynek témája a fekete orrszarvúk természetvédelmi ökológiája volt.

Az orrszarvúk május eleji érkezése előtt Gyöngyi Krisztián vezette a megfigyelőcsapat kiképzését. A betanulás során átadta a többieknek a rinocéroszok élőhelyével, szokásaival és azonosításukkal kapcsolatosa ismereteit.

Csapatával nap mint nap testközelből követték az orrszarvúkat. Június 7-én rajta kívül négyen figyelték az állatokat: egy asszisztens tréner, egy parkőr és a megfigyelőcsapat két tagja.

Megközelítették az egyik orrszarvút, amikor az felbőszült, és csak nagyon kevés idejük maradt reagálni. Krisztián halálos sérüléseket szenvedett, eszméletlenül terült el a földön és a helyszínen pillanatok alatt életét vesztette. Az incidensben senki más nem sérült meg.

A nemzeti park közlése szerint felesége és kislánya hazatért Magyarországra a családjukhoz. A tragédiát átélő csapattagok gyásztanácsadótól kapnak segítséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik