Nagyvilág

Szexuális bűnözőt csinálna az állam egy 14 évesből, mert lefeküdt 12 éves barátnőjével

Pedofil bűnözőkkel és kisgyerekekre vadászó szexuális ragadozókkal raknák egy kategóriába a texasi kisfiút.

Egész életére rákerülhet a szexuális bűnözőket tartalmazó listára egy 14 éves fiú Texas államban, mert szeretkezett 12 éves barátnőjével – jelentette a helyi sajtó. A meg nem nevezett fiú ellen kiskorú elkövetett súlyos szexuális támadás vádjával indítottak eljárást. Egy olyan eset miatt, ami a fiú anyjának elmondása szerint kölcsönös beleegyezéssel történt szex volt. Az eset idején a lány hatodikos, a fiú pedig hetedikes volt.

„A barátnője volt. Szerették egymást és törődtek egymással. Csak rossz döntést hoztak” azzal, hogy lefeküdtek egymással – mondta el a nő KHOU televízió híradójának. Az anyuka a Houston Chronicle című lapnak hozzátette: „Csak azért, mert már elmúlt 14 éves, szexuális bűnözőt akarnak belőle csinálni, és felrakni őt egy pedofilokat és gyerekmolesztálókat tartalmazó nyilvántartásba.”

A texasi törvények értelmében 17 év a beleegyezési korhatár, de az úgynevezett „Rómeó és Júlia” megengedi, hogy három éves korkülönbségig kölcsönös beleegyezéssel szeretkezzenek tinédzserek. Ez alapján egy 17 éves törvényesen lefeküdhet egy 14 évessel. Ez a szabály azonban nem érvényes Texasban, ha az egyik fél fiatalabb 14-nél.

A fiú ügyvédje a Chronicle-nek nyilatkozva „igazán betegnek” jellemezte, hogy egy 14 évest „úgy kezeljünk, mint a társadalmunk legrosszabb elemeit”, csak azért, „mert egy nála kicsit fiatalabbal szexelt”.  Jospeh Gutheinz a KHOU-val pedig közölte: „Mindannyian tudjuk, mi a társadalom véleménye a szexuális bűnözőkről”, és „felháborítónak” nevezte, hogy ezt a jelzőt ráaggatják egy 14 évesre.

A gyerek anyja közben attól tart, fia egész életét tönkreteheti, ha felkerül a szexuális bűnözők nyilvántartásába. Szerinte, ha rákerül a listára, akkor fiának „nem lesz jövője”. „Nem fog tudni iskolába menni, nem tud majd munkát szerezni. Még árokásásra sem veszik majd fel, mert nem fog átmenni a háttérellenőrzésen” – mondta el a nő az ABC13 híradójának.

Az Egyesült Államokban az 1990-es évek közepe óta terjedt el, hogy regisztrálják a szexuális bűnözőket, és adataikat nyilvános listákon teszik közzé. Az eredeti cél az volt, hogy az emberek tudják, hogy ha egy elítélt szexuális bűnöző, jellemzően gyerekbántalmazó költözik a közelükbe.

A listázásnak azonban a vizsgálatok szerint nem oldott meg semmilyen problémát: nem csökkentek a szexuális támadások, nem lett kevesebb az áldozat és nem lett kevesebb a visszaesések száma.

Ráadásul a listák elkezdtek túl nagyok lenni, ami újabb problémákat vetett fel. Texasban például több mint 70 ezer ember van a szexuális bűnözők nyilvántartásában, akik közül sokuk egyáltalán nem erőszaktevő. És ez a nyilvántartást kritizáló szakértők szerint kontraproduktív, mert elvesznek benne az igazán veszélyes bűnözők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik