Nagyvilág
This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on September 20, 2016 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) inspecting the ground jet test of a new type high-power engine of a carrier rocket for the geo-stationary satellite at the Sohae Space Center in North Korea.
North Korea has successfully tested a new, high-powered rocket engine, state media said, a move Seoul said was designed to showcase its progress towards being able to target the US east coast. / AFP PHOTO / KCNA / KCNA

Kim Dzsongun tövig nyomja az atomprogram gázpedálját

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 02. 15. 07:00

Az észak-koreai rezsimet nem érdeklik a szankciók, brutális mennyiségű atom- és rakétakísérletet hajtottak végre az elmúlt egy évben. Vasárnap újra teszteltek, a kiszivárgott adatok pedig komoly meglepetésekkel szolgáltak.
Korábban a témában:

Az észak-koreai rezsim ügyel arra, hogy csak olyan információk szivárogjanak ki az országról, amelyek úgy keltenek félelmet, hogy közben a rendszer vezetői büszkék lehetnek rá. Ebbe a kategóriába tartoznak a rakétakísérletek is.

Vasárnap reggel a Banghyon légibázisról indított észak-koreai rakéta a Japán-tengerben landolt. A teszt végrehajtása nem hatott a meglepetés erejével, a részletek annál inkább.

Más volt, mint a többi

Az észak-koreaiak korábban tesztelt nagy hatótávolságú, szárazföldi rakétáival ellentétben a legutóbb fellőtt darab nem folyékony, hanem szilárd hajtóanyagú volt.

A kettő között lényeges különbség, hogy a folyékony hajtóanyagú rakéta előkészítése macerásabb, jóval több támogató eszközt igényel, és emiatt nagyobb a veszélye, hogy az ellenségnek idő előtt tudtára jut a kilövési szándék.

A szilárd hajtóanyagú rakéta működési elve jóval vonzóbb.

Észak Korea ezzel a típussal drasztikusan csökkentheti az előkészületek idejét még mielőtt bárkinek is lehetősége lenne megtalálni és megsemmisíteni a gyilkos fegyvert. 

Phenjan azt is közölte, hogy a korában külföldről importált és később átalakított rakétahordozó járművek gyártása immár belföldön történik, és kerekek helyett lánctalppal látják el azokat. Ez alapján feltételezhető, hogy az észak-koreaiak nem a fő útvonalakon közlekednek majd a rakétakonvojjal, így még nehezebb lesz felkészülni egy esetleges támadásra.

This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on March 24, 2016 shows the operation of a new type large-caliber multiple rocket launching system at an undisclosed location in North Korea.
North Korean leader Kim Jong-Un has claimed an "historic" advance in the country's nuclear strike capability with the successful test of a solid-fuel rocket engine, state media said on March 24. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / KCNA /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Fotó: AFP / Europress / KCNA

Kérdőjelek

Ami biztos, hogy Észak-Koreának van nukleáris bombája.

Ahhoz, hogy az ország a szomszédjaira nukleáris támadást mérjen, az atomrobbanófejnek elég kicsinek kell lennie ahhoz, hogy beleférjen egy rakétába. Azt hajtogatják, hogy ez sikerült nekik, de megerősíteni még senki nem tudta, és a szakértők zöme sem veszi készpénznek az állítást.

Észak-Korea öt alkalommal hajtott végre nukleáris kísérletet: 2006-ban, 2009-ben, 2013-ban, illetve tavaly kétszer: januárban és szeptemberben.

Az egyik legnagyobb kérdés, hogy atom- vagy hidrogénbombákkal kísérleteznek-e.

A kettő között atomi szinten fedezhető fel a különbség, a hidrogénbomba mégis ezerszer pusztítóbb erejű lehet. Energiájuk atommag-átalakulásból származik: az atombomba esetén maghasadás, míg hidrogénbomba esetén magfúzió következtében az atommag kötési energiája szabadul fel.

Kim Dzsongun állítása szerint 2006-ban, 2009-ben és 2013-ban atombombát, tavaly januárban hidrogénbombát robbantottak, de a diktátor ebben az ügyben is azt mond, amit akar, senki nem tudja ellenőrizni.

Az sem tisztázott, hogy urániumot vagy plutóniumot használnak az atomfegyverekhez dúsítóanyagként. Észak-Korea plutóniumkészlete véges, de ha sikerült az nukleáris készletet urándúsítással feltölteni, jelentős előrelépést tehetnek a program hosszútávú fenntartása felé. És a legfrissebb hírek szerint ez összejött nekik.

Lehet-e hatástalanítani?

Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint a haditengerészetnek két torpedórombolója is a Japán-tengeren volt a vasárnapi rakétakísérlet idején.

Az elsősorban interkontinentális ballisztikus rakéták elleni aktív védekezésre kifejlesztett rendszerrel ellátott hadihajók akár száz ballisztikus rakétát is nyomon tudnak követni egyszerre, és szükség esetén semlegesíteni is tudják azokat.

A torpedórombolók emelkedés közben észlelik a rakétát és képesek kiszámolni annak pályaívét. Ha komoly veszélyt észlelnek, a legmagasabb repülési ponton pusztítják el a fegyvert.

Az Aegis BMD jól teljesített a teszteken, 2008-ban például ezzel semmisítettek meg egy Föld felé haladó működésképtelen műholdat is, de háborúban még nem alkalmazták.

Az amerikai haditengerészetnél 22 rakétacirkálót és 62 torpedórombolót láttak el az Aegis-rendszerrel. Japánnak hat, Dél-Koreának három ilyen hajója van.

This US Navy jandout image shows a Standard Missile (SM-3) being launched from the Aegis combat system equipped Arleigh Burke class destroyer USS Decatur (DDG 73) operating in the Pacific Ocean 22 June, 2007 during a Missile Defense Agency ballistic missile flight test. Minutes later the SM-3 intercepted a separating ballistic missile threat target, launched from the Pacific Missile Range Facility, Barking Sands, Kauai, Hawaii. It was the first time such a test was conducted from a ballistic missile defense equipped-US Navy destroyer.  The previous flight tests were conducted from US Navy cruisers. The maritime capability is designed to intercept short to intermediate-range ballistic missile threats in the midcourse phase of flight.  USS Decatur is one of 18 U.S. Navy ships (three cruisers and 15 destroyers) that will be identically equipped, by early 2009, with the ballistic missile defense capabilities of conducting long-range surveillance/tracking and launching the SM-3 missile. AFP PHOTO/HO/US NAVY (Released) / AFP PHOTO / US NAVY / HO
Fotó: AFP / Europress / HO / US Navy

Kupaktanács

Az amerikai, dél-koreai és japán hírszerzés a jövőben a jelenleginél is szorosabban együttműködik majd, legalábbis ezt mondják.

A dél-koreai védelmi minisztérium keddi sajtóközleményében bejelentette, hogy az USA megerősítette elkötelezettségét két szövetségesével mellett, és márciusban amerikai F-22-es lopakodó vadászgépek és nukleáris meghajtású tengeralattjárók csatlakoznak majd az Észak-Korea által jelentett fenyegetettség miatt elrendelt közös hadgyakorlathoz.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az érvényben lévő szankciókra nézve súlyosan sértőnek titulálta a legújabb rakétatesztet és sürgette a szövetség tagjait, hogy fokozzák Észak-Korea elleni erőfeszítéseiket.

A Biztonsági Tanács decemberben elfogadott, de érvénybe még nem léptetett szankciója szerint betiltják a szén és a fém exportját Észak-Koreába. Ez alaposan betehet a gazdaságnak, ugyanakkor látszik, hogy minél komolyabb mértékben büntetik őket, annál keményebben fitogtatják erejüket.

Trump tavaly még felnézett a diktátorra

Megválasztása előtt Donald Trump szeretett volna leülni hamburgerezni Kim Dzsongunnal. Dél-Koreának pedig azt üzente, ideje, hogy megvédje magát, mert az USA csak akkor avatkozik be a konfliktusba, ha fizetnek neki. Kínával kapcsolatban úgy fogalmazott, ők irányítják Észak-Koreát, ezért nekik kell megszüntetni a problémát.

Sőt, tavaly januárban egy kampányrendezvényen Kim Dzsongunt mániásnak nevezte, akinek meg kell adni a tiszteletet.

Hány fiatal, 25 vagy 26 éves fiatal lenne képes rá, hogy apja halála után átveszi a tábornokok nehéz feladatát? Hihetetlen, ha belegondolok. Hogy csinálja ezt?

– tette fel a költői kérdést egy éve Trump.

Sok idő eltelt azóta, és az időközben elnökké választott ingatlanmágnás rájöhetett, nem érdemes szórakozni azzal az emberrel, aki a saját unokatestvérét is kivégeztette. Főleg úgy, hogy újévi üzenetében Kim Dzsongun megfenyegette az Egyesült Államokat: közel vannak hozzá, hogy olyan ballisztikus rakétákat teszteljenek, amelyekkel Amerikára is csapást mérhetnek.

A vasárnapi rakétateszt pedig épp akkor történt, mikor Trump Abe Sinzó miniszterelnökkel találkozott floridai nyaralójában. Mindketten érezték, hogy üzenetet kaptak.

Hétfőn, a Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján az amerikai elnök nagyon nagy problémának nevezte Észak-Koreát. Mint fogalmazott, komolyan veszi a helyzetet, de konkrétumokkal nem szolgált, és egyébként is igen visszafogott volt.

Nincs ami megállítsa

Nem mondhatni, hogy a semmiből, de Kim Dzsongun rendesen befűtött Észak-Korea nukleáris és atomprogramjának.

Az elmúlt 13 hónapban kétszer kísérleteztek atombombával és hússzor ballisztikus rakétával. Ha tovább tart a nyugtalanító tendencia, akkor Donald Trumpnak elsőként a világ egyik legveszélyesebb államfőjével kell szembeszállnia elnökként.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. július 4.
Szatmáry Kristóf fideszes országgyûlési képviselõ beszédet mond a Reformátorok tere és reformációs emlékmû alapkõletételén Budapesten, a XVI. kerületi Sashalom utcában 2017. július 4-én. A sashalmi városrészben a tervek szerint október végére kialakított 12.000 négyzetméteres téren R. Törley Mária szobrászmûvész reformáció emlékmûve, egy kilátó és egy kávézó is helyet kap.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.