Nagyvilág

Kölni szilveszter: 662 nő, 11 hónap, 2 elítélt, 12 hónap börtön

Tizenegy hónap alatt két elkövetőt ítéltek el szexuális bűncselekmény miatt a németországi Kölnben szilveszterkor nők ellen tömegesen elkövetett zaklatásokkal kapcsolatban – írta pénteken a Der Tagesspiegel.

Egy iraki férfit szexuális kényszerítés, algériai társát szexuális kényszerítés kísérlete miatt ítéltek el, egyaránt

12 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre.A kölni belvárosban szilveszter éjjel történt bűncselekmények nyomán 662 nő tett feljelentést szexuális zaklatás miatt. A két ítélet azt jelenti, hogy 11 hónap alatt a bejelentett esetek 0,3 százalékát sikerült az elkövető felelősségre vonásával lezárni.

A vagyon elleni bűncselekményeket tekintve valamivel eredményesebb a hatóságok munkája. A kölni ügyészség összesítése szerint 1310-en tettek feljelentést ilyen bűncselekmény miatt, többségüktől mobiltelefont vagy pénztárcát loptak, raboltak, és eddig 22 elkövetőt ítéltek el.

Valamennyien férfiak, és csaknem valamennyien észak-afrikaiak, 10 marokkói és 9 algériai van közöttük, és csupán egy német. A legnagyobb büntetést – egy év 11 hónap letöltendő szabadságvesztést – egy algériai férfi kapott zsarolásért és rablásért. Az ítélet öt további bírósági döntéssel együtt még nem jogerős.

Az észak-rajna-vesztfáliai nagyváros hatóságai a bűncselekmények valamennyi típusát együttvéve 267 eljárást indítottak a szilveszterkor történtekkel kapcsolatban, összesen 333 feltételezett elkövető ellen.

  • A legnagyobb csoportot az algériaiak alkotják 95 fővel,
  • a második a marokkóiak csoportja 82 fővel,
  • utánuk az iraki állampolgárok következnek 36 fővel.

A feltételezett elkövetők nagyjából egyharmada – 109 ember – menedékkérő, további 53 fő illegálisan, jogcím nélkül tartózkodott az országban a bűncselekmény elkövetése idején, 26-an pedig németek. Őket jellemzően orgazdasággal gyanúsítják.

A kölni ügyészség majdnem minden második esetben – 124 ügyben – az eljárás leállítására kényszerült, főleg azért, mert nem sikerült alátámasztani a gyanút vagy eltűnt a gyanúsított.

Szilveszter éjjel Kölnben és több más német nagyvárosban tömegesen követtek el nők sérelmére szexuális zaklatást és lopást. Az elkövetők többnyire észak-afrikai férfiak voltak, csoportosan körbevették, molesztálták és meglopták az áldozatokat. A 16 német tartomány közül 12-ben történtek ilyen bűncselekmények.

Kölnben nagyszabású óvintézkedéseket tesznek az ilyen esetek megelőzésére. A belvárosban hat rendőrszázad teljesít majd szolgálatot szilveszterkor, további 100 – egyenként háromfős – egység pedig a dóm és a főpályaudvar térségében járőrözik, ahol a legtöbb támadás történt. A tervek között szerepel az is, hogy az egész környéket körbeveszik kordonnal, és csak ellenőrzés után engedik majd be a szilveszterezőket.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik