Külföld
Generated by  IJG JPEG Library

Törökország NATO-tagsága forog kockán a puccskísérlet után

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 07. 18. 14:25

Az amerikai külügyminiszter figyelmeztette Erdogant, hogy ne tolja túl a leszámolást.

John Kerry amerikai külügyminiszter figyelmeztette hétfőn Törökországot, hogy veszélyben forog NATO-tagsága, ha felrúgja a demokratikus és jogállami elveket a puccs utáni tisztogatások ürügyén.

A tárcavezető azt mondta: a NATO-ban követelmény a demokrácia tiszteletben tartása. Kerry megszólalását megelőzően Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője jelezte, hogy megszakítják a Törökországgal való csatlakozási tárgyalásokat, ha visszaállítják a halálbüntetést a puccsisták elleni leszámolás közepette.

Kerry azt mondta, a török külügyminiszter igyekezett őt biztosítani arról, hogy a kormány tiszteletben tartja a demokráciát és a törvényeket. Az amerikai külügyminiszter közölte Mevlut Cavusogluval, hogy a NATO figyelemmel kíséri a törökországi intézkedéseket, különös tekintettel arra, hogy a puccs leverése után rengeteg embert tartóztattak le rendkívüli gyorsasággal. Emiatt az Európai Tanács válságtanácskozásának résztvevői is komoly aggodalmukat fejezték ki.

Vasárnap Erdogan elnök támogatóinak tömege előtt kijelentette: a parlamentnek fontolóra kell vennie a 2004-ben eltörölt halálbüntetés visszaállítását a puccsban résztvevők megbüntetésére.

John Kerry egyébként a reggeli, uniós diplomatákkal való találkozója után azt közölte, hogy az Egyesült Államok még mindig nem kapott hivatalos kérelmet az Erdogan főellenségeként számon tartott, amerikai száműzetésben élő hitszónok, Fethullah Gülen kiadatására, akit a török kormány a puccskísérlet megszervezésével vádol. A külügyminiszter azt mondta, ha kapnak ilyen kérelmet, azt megvizsgálják, de annak meg kell felelnie az amerikai jogszabályoknak, és Törökországnak bizonyítékot kell szolgáltatnia Gülen érintettségéről, a feltételezések nem elegendőek. (The Washington Post)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.