Nagyvilág

A Bundestagban is felolvasták az Erdogant sértegető verset

A CDU-s képviselő azt szerette volna ezzel demonstrálni, hogy szerinte tényleg sértő a szerzemény.

A német szövetségi parlamentben is felolvasták azt a gúnyverset, ami miatt Recep Tayyip Erdogan elnök a szerző, Jan Böhmermann humorista felelősségre vonását kérte a német kormánytól. Detlef Seif, a kormányzó kereszténydemokrata párt képviselője a felolvasással demonstrálni akarta, hogy a vers sérti a török államfő szabadságát, és túlmegy a véleményszabadság keretein.

Erdogan egy XIX. századból maradt jogszabály, a büntetőtörvénykönyv „felségsértési” paragrafusa alapján kérte az eljárás megindítását. Ehhez kormányzati felhatalmazásra van szükség, a német kormány ezt megadta, de egyben bejelentette, hogy kezdeményezi az idejétmúlt jogszabály megsemmisítését.

Ugyanakkor, míg a CDU-CSU pártszövetség szerint körültekintően kell eljárni, a koalíciós partner szociáldemokraták és az ellenzéki pártok szerint minél hamarabb törölni kell ezt a jogszabályt. Ezért csütörtökön ellenzéki indítványra tárgyalták az ügyet.

A felolvasás egyébként heves tiltakozást váltott ki, a szociáldemokrata és ellenzéki képviselők szerint Seif jobban tette volna, ha eltekint a vers ismertetésétől, amely szerint Erdogan kecskével hál. Az ülést levezető elnök a Bundestaghoz illő szóhasználat alkalmazását kérte a képviselőktől. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik