Nagyvilág

Törökország több pénzt vár a menekültáradat megfékezéséért

Az eddig felajánlott hárommilliárd szerintük arra elég, hogy megmutassák: van politikai akarat a tehermegosztásra.

Több pénzt vár Törökország az Európai Uniótól a menekültáradat megfékezéséért. A pénteken Berlinbe látogató Ahmet Davutoglu miniszterelnök a davosi Világgazdasági Fórumon beszélt arról, hogy az eddig felajánlott hárommilliárd euró vélhetően nem lesz elég.

A kormányfő szerint ez a felajánlás arra elég, hogy felmutassák: van politikai akarat a terhek megosztására. De a helyzetet folyamatosan felülvizsgálják, mert senki nem tudja, meddig tart még a menekültválság. Hozzátette ugyanakkor, hogy Törökország nem koldul az EU-tól, saját forrásból már eddig is több mint 9 milliárd eurót fordítottak a menekültekre.

Az uniós vezetők tavaly megállapodtak abban, hogy hárommilliárd eurót fizetnek ki olyan törökországi programokra, amelyek a menedékkérők integrációjára és életkörülményeiknek javítására szolgálnak, hogy ezzel is elejét vegyék Európába utazásuknak. Ehhez egymilliárdot az Európai Bizottség, kétmilliárdot a tagállamok biztosítanának, csakhogy a tagállami felajánlásokról eddig nem tudtak megállapodni.

A török miniszterelnök azt mondta: a menekültválságot semmiképpen nem országa okozta. Törökország nem exportálja a válságot, a válságot exportálták Törökországba – mondta. A török kormány szerint közel hárommillió menekült érkezett hozzájuk, főleg Szíriából. (EUobserver)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik