Nagyvilág

Nigéria: egy idős nő és egy kislány robbantotta fel magát

Boko-haram(1)(960x640).jpg (Array)
Boko-haram(1)(960x640).jpg (Array)

Robbantásokat hajtottak végre két északkelet-nigériai városban, helyszíni jelentések szerint a detonációkban legalább hatvannégyen meghaltak és kilencvenen megsebesültek.

Kapcsolódó cikkek

Gombe város központi piacán egy idős nő és egy 10 év körüli kislány robbantotta fel magát, az iszlám böjti időszak végét jelző ünnep, az íd al-fitr előestéjén. Az első detonáció egy cipőbolt előtt következett be, amely zsúfolásig tele volt vásárlókkal. A második a közelben történt két perccel később.

A kettős merényletben mintegy ötven ember vesztette életét. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint azonban sok sebesültnek válságos az állapota, ezért a halálos áldozatok száma növekedhet.

Péntek reggel Damaturu városban két fiatal lány robbantotta fel magát. Legkevesebb tizenhárman meghaltak, tizenöten megsebesültek. Megfigyelők biztosra veszik, hogy a robbantásokat a Boko Haram nevű nigériai iszlamista terrorista csoport hajtotta végre, amely számtalan pokolgépes merényletet követett el a térségben.

A Boko Haram tavaly nagy területeket vont ellenőrzése alá Nigéria északkeleti részén, és bejelentette, hogy iszlám kalifátust hozott ott létre. A szervezet célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása Nigéria északkeleti részén és a szomszédos területeken is, ezért a terrorcsoport már Kamerunra és Nigerre is kiterjesztette harcát.

A terrorszervezet 2009 óta több mint 13 ezer embert gyilkolt meg Afrika legnépesebb országában. Nigéria más térségbeli országokkal összefogva próbál szembeszállni a Boko Harammal, amely márciusban hűséget esküdött az Irakban és Szíriában nagy területeket ellenőrzés alatt tartó Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik