Nagyvilág

Börtönt kért az ügyész az auschwitzi leltárosra

auschwitz drónról (Array)
auschwitz drónról (Array)

Oskar Gröning feladata az elgázosított zsidók vagyontárgyainak számba vétele, iktatása volt. A 94 éves férfi akár börtönbe is kerülhet.

Kapcsolódó cikkek

Három és fél év börtönt kért kedden Németországban az ügyészség a 94 éves Oskar Gröningre büntetésként, amiért Auschwitzban közreműködött 300 ezer magyar zsidó gázkamrába juttatásában. A vádlott az ügyészség szerint az SS tagjaként a haláltáborba szállított és gázkamrába küldött emberek hátrahagyott csomagjait kezelte, előkészítve a terepet a deportáltak következő csoportjának.

 

A vagonokból kihajtott foglyokat a rámpán két csoportra osztották. Az egyikbe a kényszermunkára alkalmatlannak ítélt emberek kerültek, akiket rögtön gázkamrákba küldtek. A vádlott az ő holmijukkal foglalkozott, és a vádhatóság szerint tudta, hogy a tárgyak tulajdonosaira halál vár. A csomagokat elvitte a rámpáról, hogy a következő szerelvényen érkező foglyok ne sejthessék, mi következik. Ezután átkutatta a csomagokat, a bennük talált pénzt bevételezte és Berlinbe küldte az SS illetékeseinek.

Oskar Gröning egy korábbi tárgyaláson “erkölcsileg bűnrészesnek” mondta magát a megsemmisítő tábor üzemeltetésében, és ezért bocsánatot kért – írja az MTI.

A férfi ellen már 1977-ben is folyt nyomozás, ezt később azonban leállították. A bíróság 27 tárgyalási napot tűzött ki, az utolsót július végére. A hannoveri ügyészség által áprilisban indított perhez 62-en csatlakoztak mellékvádlóként, többnyire holokauszt-túlélők és áldozatok rokonai, köztük magyar állampolgárok is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik