Nagyvilág

A Pentagon orosz “nukleáris kardcsörtetésről” beszélt

Pentagon (Array)
Pentagon (Array)

A kölcsönös hidegháborús vádaskodásban ezúttal Ashton Carter, amerikai védelmi miniszter nyilvánult meg.

Ashton Carter hétfőn Berlinben meglehetősen éles hangú beszédében az Egyesült Államok NATO-szövetségeseit felszólította arra, hogy közösen szálljanak szembe az új fenyegetésekkel. Németországot arra bátorította, hogy mindebben vállaljon vezető szerepet.

Gyakorlatozás céljából telepítenek nehézfegyvereket

A Pentagon vezetője ötnapos látogatásra érkezett Európába, és a német főváros útjának első állomása. A vizit nem sokkal követi Vlagyimir Putyin orosz elnöknek azt a bejelentését, hogy 40 interkontinentális rakétával bővítik az orosz nukleáris fegyverarzenált. Moszkvában arra is utaltak, hogy a tervezett intézkedés választ jelent az Egyesült Államok baltikumi fegyvertelepítési terveire.

Hétfői beszédében Carter megerősítette, hogy országa nehézfegyverzetet szándékozik telepíteni a szóban forgó államokba. Azt hangoztatta ugyanakkor, hogy mindez – mint fogalmazott – elsősorban a gyakorlatozás céljait szolgálja. A részletekről szólva arra utalt, hogy a különböző katonai eszközök, illetve harci járművek mellett mintegy 5000 amerikai katona Európába vezénylését is előirányozták.

Német források ezzel egy időben rámutattak arra, hogy a vasfüggöny több mint negyedszázaddal ezelőtti lebontása óta – mintegy 14 ezer amerikai katona részvételével – az Egyesült Államok legnagyobb szabású hadgyakorlatába kezdett Európában. Mindennek ellenére Carter azt hangoztatta, hogy az amerikai reakció nem jelenti a hidegháború forgatókönyvéhez való visszatérést, és Putyint vádolta azzal, hogy “vissza akarja állítani az órákat Európában”.

Működnek a régi reflexek

A német kormány korábban ugyancsak bírálta Vlagyimir Putyin államfőnek az orosz nukleáris fegyverarzenál bővítését célzó terveit. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter egy interjúban úgy értékelte, hogy a tervezett bővítés szükségtelen lépés, és semmiképp nem járul hozzá az európai enyhüléshez, illetve stabilitáshoz.

A Der Spiegel című lapnak nyilatkozva Steinmeier emlékeztetett arra is, hogy az Egyesült Államok nehézfegyverek elhelyezését tervezi a NATO keleti szárnyán. A miniszter szerint “a régi reflexek nyilvánvalóan még mindig élőbbek annál, mint egészen az utóbbi időkig gondoltuk”.

Az évente sorra kerülő müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia vezetője, Wolfgang Ischinger a Deutschlandfunk rádióállomásnak nyilatkozva a múlt hét végén Oroszországot és a NATO-t egyaránt arra szólította fel, hogy hagyjanak fel a kölcsönös katonai erőfitogtatással. A tekintélyes leszerelési szakértő az általa említett – mindkét oldalon megnyilvánuló – erőfitogtatást szükségtelennek és veszélyesnek nevezte, amit azonnal be kellene szüntetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik