Nagyvilág
Pentagon (Array)

A Pentagon orosz “nukleáris kardcsörtetésről” beszélt

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 06. 22. 15:56

A kölcsönös hidegháborús vádaskodásban ezúttal Ashton Carter, amerikai védelmi miniszter nyilvánult meg.

Korábban a témában:

Ashton Carter hétfőn Berlinben meglehetősen éles hangú beszédében az Egyesült Államok NATO-szövetségeseit felszólította arra, hogy közösen szálljanak szembe az új fenyegetésekkel. Németországot arra bátorította, hogy mindebben vállaljon vezető szerepet.

Gyakorlatozás céljából telepítenek nehézfegyvereket

A Pentagon vezetője ötnapos látogatásra érkezett Európába, és a német főváros útjának első állomása. A vizit nem sokkal követi Vlagyimir Putyin orosz elnöknek azt a bejelentését, hogy 40 interkontinentális rakétával bővítik az orosz nukleáris fegyverarzenált. Moszkvában arra is utaltak, hogy a tervezett intézkedés választ jelent az Egyesült Államok baltikumi fegyvertelepítési terveire.

Hétfői beszédében Carter megerősítette, hogy országa nehézfegyverzetet szándékozik telepíteni a szóban forgó államokba. Azt hangoztatta ugyanakkor, hogy mindez – mint fogalmazott – elsősorban a gyakorlatozás céljait szolgálja. A részletekről szólva arra utalt, hogy a különböző katonai eszközök, illetve harci járművek mellett mintegy 5000 amerikai katona Európába vezénylését is előirányozták.

Német források ezzel egy időben rámutattak arra, hogy a vasfüggöny több mint negyedszázaddal ezelőtti lebontása óta – mintegy 14 ezer amerikai katona részvételével – az Egyesült Államok legnagyobb szabású hadgyakorlatába kezdett Európában. Mindennek ellenére Carter azt hangoztatta, hogy az amerikai reakció nem jelenti a hidegháború forgatókönyvéhez való visszatérést, és Putyint vádolta azzal, hogy “vissza akarja állítani az órákat Európában”.

Működnek a régi reflexek

A német kormány korábban ugyancsak bírálta Vlagyimir Putyin államfőnek az orosz nukleáris fegyverarzenál bővítését célzó terveit. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter egy interjúban úgy értékelte, hogy a tervezett bővítés szükségtelen lépés, és semmiképp nem járul hozzá az európai enyhüléshez, illetve stabilitáshoz.

A Der Spiegel című lapnak nyilatkozva Steinmeier emlékeztetett arra is, hogy az Egyesült Államok nehézfegyverek elhelyezését tervezi a NATO keleti szárnyán. A miniszter szerint “a régi reflexek nyilvánvalóan még mindig élőbbek annál, mint egészen az utóbbi időkig gondoltuk”.

Az évente sorra kerülő müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia vezetője, Wolfgang Ischinger a Deutschlandfunk rádióállomásnak nyilatkozva a múlt hét végén Oroszországot és a NATO-t egyaránt arra szólította fel, hogy hagyjanak fel a kölcsönös katonai erőfitogtatással. A tekintélyes leszerelési szakértő az általa említett – mindkét oldalon megnyilvánuló – erőfitogtatást szükségtelennek és veszélyesnek nevezte, amit azonnal be kellene szüntetni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.