Nagyvilág

Bűnvádi eljárást kezdeményeztek a román miniszterelnök ellen

ponta(650x433).jpg (Array)
ponta(650x433).jpg (Array)

Többrendbeli okirathamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel és összeférhetetlenséggel gyanúsítják.

A DNA szerint a bűncselekményeket 2007-2008-ban ügyvédi tevékenysége idején követte el a szociáldemokrata politikus, amikor párttársa – a korrupcióval gyanúsított – Dan Sova szenátor ügyvédi irodájával állt üzleti kapcsolatban. Pontát miniszterelnökként összeférhetetlenséggel is gyanúsítja a DNA, arra hivatkozva, hogy korábbi megbízóját, Dan Sovát különböző miniszteri tisztségekbe nevezte ki.

A DNA a képviselőház hozzájárulását kérte, hogy lefolytathassa a törvényhozói mandátummal rendelkező Victor Ponta miniszterelnök ellen. Klaus Iohannis államfőtől Ponta miniszteri tisztségből való felfüggesztését kérte a DNA azoknak a vádpontoknak a kivizsgálása idejére, amelyekkel Pontát korábbi, ügyvédi tevékenysége miatt gyanúsítják. 

Korábban megírtuk, hogy Ponta megérkezett a kihallgatásra. Az épületnél várakozó újságíróknak távozáskor azt mondta, gyanúsítottként idézte be Jean Uncheselu ügyész. A Digi 24 hírtelevízió úgy tudja: ez az ügyész vezeti a bűnvádi eljárást Dan Sova szociáldemokrata szenátor, Ponta volt kampányfőnöke ügyében.

Sovát, akinek az előzetes letartóztatását több ízben megakadályozta a szenátus, két olténiai hőerőművel (Turceni-Rovinari) 2007-ben kötött ügyvédi szerződése miatt hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel és jogtalan haszonszerzéssel gyanúsítják. Victor Ponta jogászként abban az időszakban üzleti kapcsolatban állt a Sova ügyvédi irodával. A román kormányfő fél óra után szabadon távozott a DNA épületéből.

Szavaznak róla

Bizalmatlansági indítványt terjesztett be a román parlamentben a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Victor Ponta vezette szociáldemokrata kormány ellen.

Az ellenzéki PNL a külföldön élő román állampolgárok választójogának állítólagos korlátozását, a levélben való szavazást szabályozó törvény elfogadásának halogatását kéri számon a Szociáldemokrata Párt (PSD) körül szerveződött kormánykoalíción. A pénteken beterjesztett indítványt a házszabály szerint jövő héten olvassák fel a törvényhozásban, a honatyák pedig elvileg június közepén szavaznak róla. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik