Nagyvilág
menekültek (Array)

Az amerikai püspökök a magyar kormánynak is beintettek

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 05. 12. 07:38

Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája arra szólította fel a washingtoni szövetségi kormányt, hogy hagyjon fel az országba érkező illegális bevándorlók őrizetbe vételével.

Korábban a témában:

Úgy vélik, hogy Ferenc pápa is fel fog szólalni a kérdésben amerikai látogatása során. Az amerikai katolikus püspökök nemrég kiadott jelentésükben azt írták, hogy bevándorlók tízezrei, köztük sok kisgyermek és anya él börtönszerű, embertelen körülmények között, ami lelki károkat okoz nekik. A jelentés szerint aggodalmat keltő állapotok uralkodnak a bevándorlási központokban, ahol gyakoriak a szexuális visszaélések és nincs megfelelő orvosi ellátás sem.

A püspökök azt is kifogásolták, hogy az illegális bevándorlók őrizetére szolgáló intézmények közül egyre több van magánkézben. Ez szerintük “egy erkölcstelen rendszert” teremt, amely az érintett cégek részvényeseit részesíti előnyben az adófizetőkkel szemben.

A püspöki kar közölte: az egész rendszert fel kell számolni, és jobb alternatívát kell találni az illegális bevándorlók őrizetbe vétele helyett. “Erkölcsi szempontból ez elfogadhatatlan (…) Ennél jobbnak kell lennünk mint nemzetnek” – mondta Eusebio Elizondo, Seattle segédpüspöke.

A püspökök azt is közölték, hogy a bevándorlás kérdése közel áll Ferenc pápa szívéhez, így a katolikus egyházfő biztosan szólni fog a kérdésről őszi amerikai útja során.

Az utóbbi időben számos amerikai szervezet bírálta az ország bevándorlási rendszerét, különösen azt, hogy tavaly nyáron az ország déli határán a közép-amerikai bűnözés és erőszak elől menekülő családok és egyedül érkező fiatalok tízezreit vették őrizetbe. Jogvédők szerint évente mintegy 300 ezer bevándorlót vesznek őrizetbe az Egyesült Államokban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.