Nagyvilág

Kicsinálta a brit pártokat a választás

miliband, cameron (Array)
miliband, cameron (Array)

Akkorát bukott a Munkáspárt, hogy lemondott a pártvezér. Konzervatív kormány jön a briteknél, nagyot nyert David Cameron. Az EU-ellenes Nigel Farage lemond, a munkáspárti Ed Miliband lemondhat a pártelnökségéről.

Kapcsolódó cikkek

Csúfat bukott a brit Munkáspárt a brit választásokon, fő ellenfelük, a David Cameron vezette konzervatívok (toryk) lehet, hogy egyedül képesek lesznek kormányt alakítani. A toryk újrázása és a Munkáspárt ellenzékben maradása egy fejbe már biztos, hogy kerülni fog. A Guardian értesülései szerint Ed Miliband pártelnök le fog mondani (frissítés: az értesülés bejött, Miliband távozik).

A választások előtt még fej fej melletti eredményeket jeleztek előre a felmérések a két legnagyobb párt esetében. A valóság azonban rendesen mellbe vághatta az elemzőket, a toryk nagyon jól szerepeltek. A Munkáspártba azonban valószínűleg a Skót Nemzeti Párt (SNP) vágta bele igazán a kést azzal, hogy három körzet kivételével egész Skóciát letarolta. A klasszikus munkáspárti szavazóbázisok, így Glasgow és Edinburgh is kihullott a kezükből.

 

A Guardian választási térképén látszik, hogy Londonban, Walesben és Észak-Angliában voltak még igazán erősek a munkáspártiak, míg a konzervatívok az angol vidék zömét uralták, szintén több fontos városi körzettel. Cameronéknak így meglehet a koalíciós kényszer nélküli kormányzáshoz szükséges 323 helyük. Ami azért jó, mert az eddigi partner Liberális Demokratákat (akik nagyot buktak) elhagyhatják maguk mellől.

A tőzsde szárnyal, mindenki lemond

A Financial Times szerint a londoni tőzsde élénken reagált a tory győzelem hírére, az FTSE 100 indexe két pontot emelkedett. Nicolas Sarkozy volt francia elnök a Twitteren gratulált a toryknak. Cameronék győzelmével viszont megnyílhat az út a 2017-re ígért népszavazáshoz az EU-tagságról. A bevándorlás körüli jogszabályok is szigorodhatnak, ez a kint élő többezer magyart is érintheti (őket meg is kérdeztük a választás előtt aggodalmaikról.)

Érdemes megemlíteni a Nigel Farage vezette Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját (UKIP), ami a szavazatok12,3 százalékát szerezte meg, de mivel csak egy egyéni választókörzetet nyert, ezzel nem ér semmit. A körzetében szintén megvert Farage emiatt változtatni akar emiatt a választási rendszeren és lemondását is bejelentette a pártelnöki posztról. A másik kisebb, bár szintén milliós szavazatot kapott párt a Liberális Demokratáké volt. Nick Clegg pártvezető is bejelentette lemondását az FT szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik