Nagyvilág

20 éves lány is eltángálta a Munkáspártot

brit választások (Array)
brit választások (Array)

Az exit pollok alapján úgy tűnik, David Cameronék alaposan elverték a Munkáspártot Nagy-Britanniában, akár egyedül is tudnak majd kormányozni. Egyedül még így se tudnának kormányozni, kelleni fog nekik a külső támogatás a nagyot bukó eddigi partnerektől, a Liberális Demokratáktól. Nagyot nyert még csütörtökön a Skót Nemzeti Párt is, de a britek Jobbikja se szerepelt rosszul.

Kapcsolódó cikkek

Egyre inkább úgy tűnik, David Cameron toryjai, azaz a konzervatívok nagyobbat nyerhetnek, mint amit elsőre gondoltak: az exit poll eredmények azt mutatják, a Munkáspártnak még kisebbségi kormányra se esz esélye. Magyar szemmel nézve szokatlan módon csütörtökön lezajlott a brit parlamenti választás, és sok előzetes tipp be is jött a BBC péntek hajnali összesítése szerint.

Az exit pollok, azaz a választófülkéből kikecmergő szavazók megkérdezése nyomán készített felmérések 316 tory és 239 baloldali képviselői helyet jósoltak, de ahogy jöttek az eredmények, világossá vált, a toryk még nagyobb diadalt arathatnak. Az EU-ból való kilépésről népszavazást tervező Cameronék koalíciós partnere, a Liberális Demokraták is nagyot bukhatnak (bár ez be volt náluk kalkulálva): mindössze 10 helyre számítanak a brit parlament alsóházában.

Nagy-Britannia legidősebb lakosa is voksolt

Nem meglepő, de azért mégis felemelő lehet a Skót Nemzeti Pártnak (SNP), hogy letarolta Skóciát, még a biztos munkáspárti körzeteket is elorozta Milibandék elől. A Munkáspárt skót tagozatának elnöke is elvesztette például a mandátumát, összesen három skóciai körzetet hozott el más párt. Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja, a rettegetten bevándorlásellenes UKIP jól szerepelt, több mint 3 millió szavazatot kapott, de mivel csak az egyéni körzetek számítanak, ez egyképviselői mandátumban nyilvánult meg. Észak-Angliában voltak igazán erősek, de maga Nigel Farage pártelnök is bukta a helyét. A BBC még egy apró pártot említ, a Zöld Párt 2 helyet szerezhet a jelenlegi állás szerint, ebből eddig egy jött be.

Most akkor ez mit jelent?

Ez azt jelenti, hogy ha az exit pollok szerint maradna minden, akkor David Cameron maradhatna kormányon, ráadásul koalíciókényszer nélkül. Pedig mindenki újabb – a briteknél amúgy szokatlan – koalíciós kormányra számított. A toryknak elég lehet egy kisebbségi kormány, némi külső liberális demokrata és északír unionista támogatással (Észak-Írországban helyi pártok versengtek). A Munkáspártnak még az se lenne elég a jelenlegi helyzetben egy kormányzóképes többséghez, ha a libdemeket és a skótokat is megnyernék maguknak. Az exit pollok azonban nem számoltak a valósággal, a BBC szerint a 329 szék, tehát az abszolút többség se vágyálom már.

 

Alapból amúgy 326 képviselői hely számít kormányzóképességnek, de mivel a házelnök, azaz a Speaker nem számít szavazásokkor, plusz az északír, kőkeményen írpárti Sinn Déin hagyományosan bojkottálja a parlament munkáját, elég 323 hely is (ők amúgy négy helyet szereztek).

Fura figurák

Érdekes figurák is bejutottak a parlamentbe: a CNN szerint Boris Johnson, a szőke hajáról ismert londoni polgármester és a Skót Nemzeti Párt elszakadási népszavazást kezdeményező korábbi vezére, Alex Salmond is megugrotta a lécet. Sok hír fog szólni valószínűleg Mhairi Blackról, arról a 20 éves lányról, aki megverte a Munkáspártot az SNP színeiben, mivel 1667 óta nem volt ilyen fiatal tagja a parlamentnek.

Kövesse az eredményeket a Guardian frissülő térképén vagy olvassa el cikkünket, hogy mire számítottak a kint élő magyarok!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik