Nagyvilág

Marosvásárhelyi rendőrparancsnok: Feszültségkeltőek a kétnyelvű utcanévtáblák

marosvásárhelyi rádió (marosvásárhely)
marosvásárhelyi rádió (marosvásárhely)

A Civil Elkötelezettség Mozgalom szerinte csak etnikumközi feszültségeket kelt az illegális táblakihelyezéssel.

A marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség parancsnoka szerint a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) azzal a szándékkal helyezett ki kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen, hogy etnikumközi feszültségeket gerjesszen.

Valentin Bretfelean rendőrparancsnok kedden marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján kijelentette, a Cemo önkéntesei “a törvényre fittyet hányva helyeztek ki kétnyelvű utcanévtáblákat, azzal a szándékkal, hogy Marosvásárhelyen feszültséget gerjesszenek az etnikumok között”.

A rendőrfőnök hangsúlyozta, éppen március 20-án, a marosvásárhelyi véres román-magyar összecsapás 25. évfordulóján érték tetten az egyesület két önkéntesét, akikre 5 ezer lejes (350 ezer forint) bírságot róttak ki. Szerinte csakis a helyi hatóságok, vagy az önkormányzat engedélyével rendelkező szervezetek helyezhetnek ki feliratokat.

A rendőrparancsnok szerint a Cemo nem helyhatóság, és nem is rendelkezik a helyhatóság engedélyével. A városháza már a múlt év végén elkezdte a hivatalos kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését, és négy utcára már ki is kerültek ezek a táblák.

“Mi lenne, ha mától a Marosvásárhely minden polgára vagy szervezete elkezdene engedély nélkül mindenféle táblákat kitenni ahová csak a kedve tartja” , mondta.

A rendőrparancsnok szerint eddig mintegy negyven ingatlan tulajdonosának adtak 48 órás haladékot a törvénytelenül kihelyezett utcanévtábla eltávolítására, a felszólítási akció azonban folytatódik. Hozzátette, hogy nem céljuk a bírságolás, csupán a törvényességet akarják visszaállítani. Külön megemlítette, hogy egyesek “nyomást próbálnak gyakorolni rá, hogy ne alkalmazza a törvényt”, de ő nem enged a nyomásnak.

Romániában az önkormányzati törvény 2001 óta írja elő a többnyelvű feliratozást azokon a településeken, ahol egy kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot. Marosvásárhelyen a kivándorlási hullámot előidéző 1990-es etnikai konfliktusok után került kisebbségbe a magyarság, amely a 2011-es népszámláláson az összlakosság 43 százalékát tette ki. A város élére 2000-ben került először szabadon választott román polgármester, az azóta háromszor újraválasztott Dorin Florea személyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik